Министерство на земеделието и храните (МЗХ) отново, вместо да съдейства, по-скоро спъва възможностите за подпомагане на фермерите за площ през тази година. МЗХ бави кампанията за подаване на заявления. Това обявиха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според Асоциацията Държавен фонд "Земеделие" все още не е въвел електронно подаване на заявленията. В разпространеното изявление се изтъква, че изискванията на ЕС са документите да се подават от 1 март до 15 май.

След този срок върху субсидията се налагат санкции в размер на 1%  за всеки просрочен работен ден. Все още не са направени промени в наредбата, която определя критериите за подпомагане през тази година.

В същата наредба следва да се извършат и промените, касаещи субсидирането по агроекологичната мярка. Макар кампанията да се провежда за трета година винаги досега изискванията се обнародват едва след стартирането на съответната кампания и това води до неизплащане на субсидии и забавяне във времето.

Крайният срок за подаване на заявление със санкции е 9 юни. Документи, подадени след тази дата, няма да получат субсидия.

От тази година, освен схемите, по които кандидатстваха земеделските стопани за изминалата кампания (Схема за единно плащане на площ, националните доплащания, плащанията за природни ограничения на фермери в планински райони, плащанията за природни ограничения на фермери в райони, различни от планинските и енергийни култури), ще може да се кандидатства по схемата - подпомагане на производителите на пресни ягоди и малини и по мярката "Агроекологични плащания".

Заявленията се подават в областната разплащателна агенция (службите на фонд "Земеделие") по адрес на регистрация за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица.

Съдействие при подаването на общото заявление за плащания на площ се оказва в съответната общинска служба по земеделие.