Земеделските производители от Плевенска област са готови за началото на жътвена кампания 2010. Посевите с есенници в областта са в много добро състояние. Последните обследвания на 10% от посевите – есенници и пролетници, ще бъдат извършени през следващата седмица преди началото на жътвената кампания, информират експерти на Областна дирекция “Земеделие” в Плевен.

 

В зависимост от метеорологичните условия вероятно още от следващата седмица ще започне и прибирането на ечемика. Общо 216 598 декара с ечемик засяха земеделските производители от Плевенска област през есента. Очакванията са за много добра реколта. Стопаните са притеснени единствено от прогнозираните ниски изкупни цени на продукцията им. Един от дългогодишните председатели на земеделска кооперация в региона – Емил Илиев, споделя: “Информацията, която получаваме, е за много ниски изкупни цени заради това, че се очаква много добра реколта. Което означава, че сега аз не мога да кажа дали икономически ще успеем да се справим. През миналата година дори при 500 килограма зърно от декар ечемик, над 440 кг/дка от пшеницата, над 200 кг/дка от слънчогледа, загубихме много. През тази година се очертава същата ситуация, което означава, че ние няма да можем дори да си покрием непрекъснато нарастващите разходи – и за семена, и за торове, и за препарати, и за горива, а и за части. Цените на тези основни разходни пера са повишени от 10 до 50%, а цената на отглежданите култури намалява или в най-добрия случай държи нива от преди 20 години”.

 

Много от земеделските производители в Плевенско са на мнение, че ако не са евросубсидиите, няма да могат да работят. При нормално водена икономика, с реални разходи за агротехника за получаването на среден добив, не можем да си покрием разходите, казват, претеснени от това, че ситуацията няма изгледи да се промени до 2013 година, когато се очаква евросубсидиите ще бъдат преустановени.

 

С хлебна пшеница в Плевенска област са засети 865 100 декара, със зимна маслодайна рапица – 282 870 декара. Дългата зима удължи периода на узряване на рапицата и през тази година жътвата се очаква да започне по-късно, коментират от Областната дирекция “Земеделие” в града.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Fermer.BG е задължително!