Земеделските кооперации от Велико Търново, Русе и Плевен се обявиха в подкрепа на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това е станало по време на среща на председателите на земеделски кооперации от Велико Търново, Плевен и Русе в Свищов, информира Игнат Ангелов, председател на Съюза на земеделските кооперации в Свищов ''Дунав'' – 2000.

 

По думите на Ангелов в България е нямало развит пазар на земята и все още няма. Това от своя страна е подтикнало към въвеждане на мораториум. Той припомни, че в предприсъединителния договор на България в ЕС е било записано, че мораториумът ще продължи до 1 януари 2014 година. Според Ангелов обаче за тези 5-6 години нищо не се е променило.

 

''Ние бяхме и си оставаме най-бедната държава в ЕС. Ниски са изкупните цени на земята, няма и формиран истински пазар на земята. В България е най-голямата разпокъсаност на обработваемата земя на малки парчета. Ликвидирани са и поливните площи. Всичко това не създава условие за модерно земеделие. Тези условия не дават възможност да се отвори нашия пазар на земята към запада и мисля, че това са достатъчно основателни мотиви да бъде удължен мораториумът'', заяви Игнат Ангелов.

 

Според Ангелов му това са достатъчни факти, за да се потвърди правотата на взетото решение от Народното събрание за удължаване на мораториума върху земята до 2020 година.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!