Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов цитира статистика на НСИ, според която за първите три месеца на годината единственият сектор от икономиката с положително външнотърговско салдо от плюс 85 милиона лева е земеделието.

Найденов взе участие на заседанието на Парламентарната комисия по земеделие, където беше обсъден проектът за актуализация на бюджета. Бюджетът на земеделското ведомство ще намалее с 51 млн. лв.

На заседанието стана ясно, че пари за националните доплащания на тютюнопроизводителите ще има, въпреки че в проекта за актуализация няма конкретен запис за 116 млн. лв. за национални доплащания на тютюнопроизводителите. Средствата фигурират като част от общия размер на заложените разходи. Депутатите от ГЕРБ Христина Янчева и Стоян Гюзелев обещаха за пореден път, че парите ще бъдат платени на тютюнопроизводителите.

Орязването на бюджета на земеделското министерство е за сметка само на администрацията, посочи депутатът Гюзелев. Според него МЗХ има колосален персонал и може би тази криза дойде оздравително, за да може да стане структурната промяна във ведомството.

Днес министър Найденов изказа притеснението си дали парите, заложени в бюджета за тази година ще стигнат или не. Не знам дали ще ни стигнат парите, призна той. 440 млн. лв. е бил бюджетът на земеделското министерство миналата година, а тази е със 100 млн. лв. по-малко, но това са средства, свързани с функциониране на администрацията, посочи Найденов.

В бюджета на ДФЗ няма редукция.