Земеделието трябва да стане реален приоритет в икономиката на България. Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия за развитие и модернизиране на агросектора, организирана от ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер”.

 

Форумът се проведе на 16 септември в гранд-хотел „София” в столицата. В него участваха земеделски производители, представители на браншови организации, преподаватели от аграрни институти и експерти от бранша.

 

Днес в агросектора има много нерешени проблеми - забавено изплащане на субсидиите, прекалена бюрокрация, грешки на администрацията и санкции за минали периоди, които бяха нароложени на хиляди български фермери, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

 

Финансовото положение на дребните и средните земеделски производители е изключително тежко. Много от тях са изправени пред фалити, тъй като субсидиите у нас не се изплащат навреме, а от националния бюджет не се отделят необходимите средства за подкрепа на производителите, каза тя.

 

По думите й най-малко кандидати за евросубсидии има от браншовете, които са в най-голяма криза и имат най-голяма нужда от допълнителни средства като млекопроизводството и зеленчукопроизводството.

 

Сериозно изоставаме с усвояването на европарите по Програмата за развитие на селските райони – почти 5 години след присъединяването към ЕС реално разплатените проекти не надвишават 30 % от бюджета й до 2013 г.

 

И днес на производителите се предлагат временни и частични финансови решения, които не могат да допринесат за дългосрочно планиране в сектора, подчерта председателят на Обединени земеделци.

 

Без добре ориентирана секторна политика в зеленчукопроизводство, лозарство, овощарство и други традиционни за страната ни браншове, не може да има развитие и модернизиране на агросетора, каза зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. За нас е важно постигането на политически консенсус за развитието на българското земеделие и ние ще продължим да работим за това, заявиха от ПП Обединени земеделци.

 

„Земеделието трябва да се превърне в приоритет за България, защото храната няма заместител. Тя е част от националната сигурност”, заяви кандидатът за президент на десницата Румен Христов, който бе гост на форума. Той призова за широк обществено-политически дебат за приоритетите в развитието на агросектора.

 

Всеки регион в страната има своята специфика и, за да се развиват успешно браншовете в земеделието, трябва да има стратегия за всеки регион, каза Валя Колева, зърнопроизводител от Монтана. Тя подчерта, че законодателството у нас трябва да бъде съобразено с европейското, но и да бъде в защита на родното производство.

 

Понякога зърнопроизводителите са поставяни в унизително положение от страна на администрацията в ДФ „Земеделие”. Това ги принуждава да търсят начин за комуникация с Брюксел, защото се оказва, че тук не намират решения на проблемите си, заяви от своя страна Свилен Радев, зърнопроизводител от Аврен.

 

На форума бяха дискутирани и проблемите и перспективите пред биоземеделието в България. Борислав Сендов от Българска Асоциация Биопродукти подчерта, че и в този отрасъл има много слабо усвояване на евросредставата за агроекология – едва около 2% от предвидения бюджет.За да се промени това, биоземеделието трябва да получи адекватна национална подкрепа, каквато сега липсва.