Стоян Симеонов произвежда богата гама зеленчуци и подправки, в бъдеще предвижда да започне и производството на плодове. Стопанството му е разположено в землищата на гара Елин Пелин и село Лесново. Симеонов е сертифициран биопроизводител.

 

Стоян Симеонов

 

Г-н Симеонов, откога се занимавате с биопроизводство и ползвате ли финансиране по мярка 214?
Биофермата работи от четири години, но до момента не съм кандидатствал за финансиране по мярка 214. В интерес на истината не съм започнал да се занимавам с биологично производство заради мярката за агроекологични плащания. Винаги на първо място съм поставял желанието си да направя истинска биологична градина. Минал съм през пълната процедура, фермата е сертифицирана и продукцията се контролира изцяло.

 

Предизвикателство ли е биопроизводството?
Да, предизвикателство е. Започнахме преди години с отглеждането на екологично чисти зеленчуци за собствени нужди. Тогава не бяхме сертифицирани производители, но произвеждахме биопродукция, защото отглеждахме зеленчуците без торене (само оборки тор и то в ограничени количества) и пръскане. Разбира се, че е лесно, защото растенията, които се разболеят се изхвърлят, за да не се разпространява заразата. Стана така, че доста наши роднини и познати започнаха да се интересуват от производството ни, защото ние залагаме на български сортове пипер и домати.

 

Едно от предизвикателствата в биоземеделието са семената – откъде се снабдявате с чисти семена?
Занимаваме се и със собствено семепроизводство, тоест сигурни сме в качеството на семената, с които работим. Както казах, работим със стари български сортове, които определено са доста трудни за търговската мрежа, където като че ли се налага външният вид пред качеството. Доматите, например, са с много нежна ципа и не търпят преобръщане и пипане. Да не говорим за това, че няма как да се постигне т. нар. идеална овална форма. За да се постигне това е необходимо да има засенчване с мрежи, което на този етап още не сме постигнали, защото е доста скъпо удоволствие. В интерес на истината, пряката слънчева светлина в определен момент започва да вреди, защото е много агресивна и прогаря е цветовете за зеленчуците, тоест няма завръз на плод.

 

Имате ли амбиция да изградите биооранжерия?

Да, това са плановете ми за в бъдеще – да направя оранжерии, които ще ми осигурят и въпросното засенчване на зеленчуковите култури.

 

Имате ли осигурен пазар в контекста на евтиния внос на плодове и зеленчуци?
Осигурявам си сам пазара, работя с постоянни клиенти от години. Но всеки, който е вкусил от продукцията ми, поръчва. До момента не съм си позволил да губя клиенти. Работя директно с клиентите си.

 

Смятате ли, че изграждането на инсталация за био биогаз е рентабилна инвестиция за стопанството ви?
Мислил съм в такава посока, защото има доста биомаса от градините, а и една такава инсталация би могла да оползотворява всички такива отпадъци от земеделието в едно малко населено място. Сега е масова практика хората в селата да събират на купове тази биомаса и просто да я палят. Това замърсява въздуха и почвата. Така че – да, имам интерес от такава инсталация, но е много важно за мен каква е стойността на инвестицията. Би трябвало да има програми или проекти, по които биологични производители да имат възможност за финансово подпомагане за такава инвестиция. Със собствени средства не мисля, че можем да го направим.

 

Предвиждате ли да кандидатствате по ПРСР от следващата година?
Надявам се да успеем да реализираме успешно проект по мярка 121. Той вече е подаден, но имахме сериозни трудности с РИОСВ – 6 месеца чаках да ми издадат разрешение за създаване на 15 дка биологични орехи и 11 дка лешници плюс сондаж и закупване на техника. Колегите ми от други региони получават разрешителните за 3 дни, аз чаках 6 месеца. Това означава, че подадох проекта без това разрешително, представих го по-късно. Така че това забави целия процес. Проектът е за закупуване на машини, защото сега наличната в населените места техника е амортизирана – буквално от тях тече масло и дизел, а аз се опитвам да поддържам почвата чиста. Затова искам да закупя нови машини. Освен това почвите са много тежки и трябва да се обработват точно в определено време, когато невинаги мога да намеря наемна техника.

 

Сега се говори, че биологичното земеделие ще е приоритет в следващия програмен период и ще има специална мярка за биопроизводство. До каква степен европейското финансиране ще ви помогне да се развивате?
Зависи какви са средствата, предвидени за биологично растениевъдство. За мен посоката е такава и ще продължа да се развивам в този сектор. Имам амбиция да разширявам биологичните градини, искам да направя и овощни насаждения, за да предлагам не само зеленчуци, а и биоплодове. Така ще мога да задоволя напълно търсенето от страна на клиентите.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!