Завършва жътвата на царевица и слънчоглед в Добричко, съобщават от Областната дирекция “Земеделие и гори”. Площите със слънчоглед са ожънати почти навсякъде. Средните добиви от маслодайната култура са между 250 и 300 кг/дка и са по-високи от средните добиви през миналата година. Със слънчоглед в Добричко са засяти 854 000 дка.

 

Заради поройните дъждове през миналата седмица жътвата на царевица беше временно преустановена при прибрани над 50 процента от засетите площи, които в Добричко са 878 000 декара. Средният добив, отчетен до момента от Областна дирекция „Земеделие“ е около 600 кг/дка.

 

Валежите в Добруджа спряха и есенната кампания по сеитба на пшеница. До момента са засети 143 000 декара със зимна маслодайна рапица. Интересът към тази култура не спада въпреки провалите през последните две години, когато стопаните бяха принудени да разорават засети с рапица ниви заради измръзване на растенията през зимата.

 

Време за сеитба на пшеница все още има и стопаните очакват прогнозираното от синоптиците затопляне, за да наваксат изоставането в сеенето на пшеницата. То не е фатално, защото според агроспециалистите срокът за сеитба е до края на октомври.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!