Заради продължаващата суша в Добричкия регион се очаква да бъдат засети по-малко площи с царевица. Пролетната сеитба започна по-рано, за да бъде използвана и малкото натрупана влага, която е с 80 на сто под равнището на запасите спрямо същия период на миналата стопанска година, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
 
 
По думите й от януари досега падналите валежи в региона са със 180 литра на квадратен метър по-малко. „Април настъпи с по-висока температура - 22 градуса и с вятър, което допълнително изсушава чернозема, поясни председателят на браншовата организация. Зърнопроизводителите се надяват да не се повтори сушавата 2007 година, когато реколта от царевица и слънчоглед практически не бе прибрана", каза Жекова, цитирана от БТА.
 
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите добави, че засега е трудно да се каже с колко ще бъдат редуцирани площите с царевица още повече че земеделските стопани разполагат с много посевен материал след благоприятната минала година за отглеждането на фуражната култура. Възможно е зърнопроизводителите да заложат повече на слънчогледа, който е по-издръжлив на засушаване.
 
В Добричкия регион по данни на областната дирекция „Земеделие" в пролетната кампания досега са засети 35 650 декара с царевица и 97 600 декара със слънчоглед като в някои общини сеитбата на фуражната култура не е започнала. През миналата стопанска година зърнопроизводителите прибраха царевица от 1 015 000 декара с рекорден за последните години среден добив от 816 килограма, а реколтата от маслодайната култура достигна средно 301 килограма в над 724 000 декара масиви.