Започва активният сезон по прибиране на черешите в Кюстендил и региона. На среща между кметовете и кметските наместници на селата от общината с представители на полицията бяха обсъдени мерките за запазване на черешовата реколта от набези на крадци.
 

На срещата присъстваха представители на специализираните полицейски сили и гранична полиция. Стана ясно, че организацията по отношение на опазването селскостопанската продукция няма да се различава с нищо от предходните години. Целта е да не бъдат допуснати кражби на череши от масивите. Създадена е организация за извозване на берачите на череши.


4 фирми ще изкупуват черешите на територията на Кюстендил, стана ясно по време на срещата. Това са фирмите „Фаворит – РИК”, „Серена”, „Иво Димитров - 65” и „Бул фрут”. Седем са местата, върху които ще се разкриват пунктове за изкупуване на черешова продукция в град Кюстендил. 69 места са посочени от кметовете и кметските наместници на селата в община Кюстендил. Ще бъдат разкрити и контролно-пропускателни пунктове.
 

”Впечатленията са, че реколтата е добра. Надяваме се на спокойна кампания, отпуските на кметовете по селата, където има череши, са спрени до 10 юли. Същинската дейност на изкупвачите ще стартира от началото на следващата седмица”, обяви след срещата кметът на Кюстендил Петър Паунов. По негови думи тази година ще бъде отделено засилено внимание и на каруците, които преминават през малките населени места. Берачите пък трябва да бъдат извеждани от собствениците на масиви, а плодовете ще бъдат предавани на пунктовете само срещу документ за собственост.
 


 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!