С местен ритуал хората от мездренското село Типченица започнаха гроздобера в големите масиви край населеното място, от които се виждат внушителните възвишения на Врачанския Балкан.

Министърът предлага още субсидии за винено грозде

„Лозя край Типченица се отглеждат още от 17-и век. След като селото се прочуло с хубавото си грозде, местните дори изкоренили част от горите наоколо и засадили лозе. Това се случило още през 1700 г.”, разказват жители.

Старите сортове обаче били унищожени от филоксера и пороноспора в края на 19-ти век и се наложило в началото на 20-и век лозарите да намерят решение. Засадили нови растения, които обаче били на така наречената американска подложка, която е устойчива срещу вредителя. Това позволило на стопаните да развият истински своя лозарски бизнес и продукцията им завладяла не само български пазари, а и международни – в Турция, Гърция, Румъния, Русия, Германия, Англия и Скандинавия.

В началото на новото хилядолетие местна фирма се заема с отглеждането на лозята и производство на вино в шато, което е построено съвсем близо до лозовите масиви.

„Умереният климат и спецификите тук помагат да се създадат елегантни вина, известни с най-свежия плодов аромат в региона. Гроздето се отглежда по биологичен начин в собствeни лозя, които са засадени на хълмовете над селото – само на няколко километра от избата. Произвеждат се вина от разнообразни сортове, които са подбрани от нашите технолози от специфични лозя из цяла България”, с гордост обясняват стопаните.

В екологично чистия полупланински район с биологични средства и агротехники се отглеждат лозя на обща площ над 300 дка. Повечето от тях са бели сортове. Преобладават Шардоне и известният в цялата страна Врачански мискет. Те заемат около 70%, а на останалите 30% има Рубин и Каберне Совиньон.

През последната година на Балканското изложение виното от Типченица печели 4 медала. Три от тях са сребърни, а четвъртият – за уникалния Врачански мискет, е златен. Два златни медала пък са присъдени на местните вина на Международно изложение във Франкфурт също през 2019 г.

Стопаните смятат, че тазгодишната реколта също ще е много добра, а времето е подходящо гроздето да бъде прибрано в бъчвите.