Силното търсене на говеждо месо през 2017 г. на американския пазар бе един от факторите, благодарение на който се запазиха цените през цялата година и се увеличи производството. Ще бъде ли обаче и 2018 г. достатъчно добра, за да компенсиране увеличеното производство?
 
 
Миналата година ще бъде запомнена като годината на изненадите, смята Глин Тонсор, професор по аграрна икономика в Канзас, цитиран от beefmagazine.com.
 
"Увеличението на говедата в страната през 2017 г. е с почти 4% спрямо 2016 г. Прогнозите за тази година е тенденцията на увеличение да продължи, а ръстът да е с 5%. Въпреки високото производство не се знае дали пазарът ще остане актуален през 2018 г.“, добави Тонсор.
 
По думите му изненадващо високите пазарни цени ще си останат за 2017 г.
 
„През 2017 г. промишлеността стана свидетел на ценови митинг, защото през четвъртото тримесечие на годината пазара предложи една уникално висока цена. Според мен обаче това няма да се повтори през 2018 г.“, смята професорът.
 
По думите му интересът при търсенето компенсира увеличеното производство на говеждо месо. Това от своя страна е достатъчно цените на говедата да са нараснали с 9% през 2017 г., а на говеждото месо с 23%.
 
2017 върна много от парите обратно към бранша, а 2018 изглежда по-добре от очакваното от Тонсор, но резултатът ще продължи да бъде тясно свързан с търсенето, смятат експерти.
 
Друга интересна закономерност, която е открил професора е, че през последните години говедовъдите сменят предпочитаните от тях територии.
 
Въпреки че Тексас си остава номер едно дестинация за отглеждането на говеда, броят на кравите е спаднал с 11% от 2008 г. до момента. За сметка на това в Южна Дакота се наблюдава увеличение от 9,5% при говедата. При Северна Дакота ръстът е 6,5%, а този в Мисури е 4,6%.