27 млн. евро от европейските средства по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат насочени към 121 мярка за модернизация на земеделските стопани. Това заяви Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните във Велико Търново при среща със земеделски производители от региона.

 

От средствата ще могат да се възползват зеленчукопроизводители и овощари, както и фермерите които са кандидатствали по мерките Млад фермер и Полупазарни стопанства и искат да продължат да разширяват  дейността си, допълни Боянова.

 

Простичко казано всеки може да си купи техника, за да си прави трайни насаждения, зеленчукови градини, да доразвива стопанството си, обясни зам. министърът и допълни, че се очаква прием за тези средства да има през октомври тази година, след одобрение на ЕК.

 

Г-жа Боянова обясни, че по мярката \Млад фермер\ от Министерството на земеделието и храните са предложили на Брюксел за рестартиране на мярката, прехвърлянето на 40 млн. евро от Програмата, а по 121 марка средствата предложени за прехвърляне възлизат на -140 млн. евро. Нотификацията е изпратена, отговорът се очаква до края на годината, а за тези средствата ще мoже да се кандидатства от следващата година.

 

Светлана Боянова обърна внимание, че парите ще се разпределят балансирано и целенасочено, а именно :

 

- За Овощарство и зеленчукопроизводство

 

- За Животновъдство, но вече за ферми от първа категория, който също искат да продължат да се модернизират

 

- За Млади фермери и полупазарни стопанства

 

Министър Боянова подчерта, че не се изключва закупуването и на нова замеделска техника за зърнопроизводство и че за това също са предвидени пари от исканите за прехвърляне средства.