Страните от Европейския съюз (ЕС) се договориха с Меркосур – Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай, да се увеличи вносът на говеждо месо на преференциални цени. 

Доходите на ирландските овцевъди се стопиха с 1/5

Европейците могат да очакват нови 99 хил. тона южноамериканско месо за период от пет години. Това е около 1,25% от общото потребление на говеждо месо в ЕС, каза комисарят по земеделието Фил Хоган, цитиран от Agriland.ie.

Той подчерта, че и в момента Европа консумира говеждо и телешко месо от Южна Америка. За миналата година вносът се изчислява 270 хил. тона. Друга област, в която е открита нова квота, е птицевъдството. Става дума за нови 100 хил. тона, които да се внасят постепенно в продължение на пет години.

Вече няколко седмици сделката с Меркосур буди духовете. Очаква се най-ощетени от нея да бъдат ирландските фермери, които вече страдат от падащите цени на говеждото месо в резултат на несигурността на Brexit.

Наскоро ирландците имаха повод за усмивки, след като ЕС им обеща пакет от помощи за 50 млн. евро. Те се опасяват обаче, че споразумението с Меркосур може да струва на сектора за говеждо месо пет пъти повече, пише Independent.ie.

Хоган: „Комисията е готова да помогне на земеделските стопани. Имаме готов пакет за подкрепа до 1 млрд. евро при сериозни смущения на пазара.“

Ирландските производители се опасяват, че новото споразумение ще има фатални последици не само за тях, но и за глобалния климат. 

„Вече 25 години учените алармират за унищожаване на южноамериканските гори от фермери за производство на говеждо месо. Това е голяма заплаха за способността ни да контролираме въглеродните емисии и глобалното затопляне“, заяви председателят на Асоциацията на доставчиците на млечни продукти в Ирландия (ICSMA).

В своя защита Хоган твърди, че е трябвало да се постигне някакъв баланс. Той е убеден, че търговското споразумение ще донесе ползи в други сектори, като автомобилната индустрия, фармацията и медицината. 

Хоган: За да бъде това споразумение печелившо, с внимателно управлявани квоти ще гарантираме, че няма риск всеки продукт да наводни пазара на ЕС.“

Според Брюксел сделката ще премахне около 4 млрд. евро годишни мита върху износа на ЕС, осигурявайки преференциален достъп за европейски стоки и услуги до над 260 милиона души, пише Irishtimes.com.

Хоган припомни, че сега европейското селско стопанство може и да прави компромис, но преди това е печелило нови пазари. „За Япония можем да изнасяме 65 000 тона говеждо месо, а за Мексико – 40 000 тона говеждо месо. Не чувам никой да говори за това“, недоумява еврокомисарят.

Земеделските производители на Ирландия смятат да вземат нещата в свои ръце, като протестират на 10 юли пред парламента в столицата Дъблин. Техните негативи към Хоган се случват в момент, когато премиерът на Ирландия трябва да избере следващия еврокомисар на Ирландия. „Ще взема решение, когато стане ясен кой е новият председател на Европейската комисия“, уточни той.