Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви пред ресорната комисия в парламента, че за втора поредна година фонд „Работна заплата“ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се увеличи с 10%.
 
 
Заплатите на служителите ще бъдат увеличени с 10% и по този въпрос вече са проведени разговори със синдикатите. Министърът обясни пред депутатите, че през миналата година също е имало увеличение на фонд „Работна заплата“ в БАБХ с 10%, макар че първоначално то не е било предвидено в бюджета. Независимо от това средствата са осигурени от икономии в системата. 
 
„Тази година аз, като министър, съм увеличил с 10% фонд „Работна заплат“а на Агенцията по храните – разбира се, спрямо базовото им за бюджета за 2018 г. Не мога да го надграждам. Това създаде предпоставки те да не могат да направят 10-процентното увеличение“, обясни ситуацията Румен Порожанов.
 
 
Преди два дни той е разговарял с изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и станало ясно, че особено в регионалните структури „заплатите не са на най-високите нива“.  Направен е анализ на възможностите за оптимизиране на част от разходите. 
 
„Имат много граждански договори, които – няма да споменавам числата, но само от тях над милион лева и нещо могат да бъдат икономисани. Имат много хора в пенсионна възраст, които също така е хубаво да бъдат оптимизирани“, коментира министърът.
 
В заключение той подчерта, че ще бъде направено 10-процентно увеличение на заплатите в БАБХ – „така, както се прави във всички структури“. Ще бъдат отделени и средства за капиталови разходи в Агенцията по храните – главно за лаборатории.