От 10 до 12 май край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе станалия традиционен Национален събор на овцевъдите в България. Това ще е осмото издание на форума, който се провежда ежегодно от 2012 година насам. 
 
 
Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на аграрното министерство и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, съобщиха организаторите.
 
В събора ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и пред младите потребители. 
 
„И тази година, по традиция, съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството  с българската народна култура, традиции и фолклор. През трите дни ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и оборудване,  както и на специализирани медикаменти и литература. Ще има изложения  и интересни демонстрации на кучета и коне“, посочиха от НОКА.
 
Както всяка година най-големи атракции на събора ще са състезанията по доене, стижба, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози.  За първи път ще се има и състезание за най-тежък коч и пръч.
 
Основна цел на събора е да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини и затова мотото на изложението на млечни и  месни хранителни продукти ще е „Българските храни от български суровини“, посочват организаторите.
 
В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развитието на овцевъдството по нашите земи, народни веселби, нестинари и хоротеки.