Радвам се, че младите хора отвориха темата за мярка 112, защото тя щеше да стои още месец-два, докато стане невъзможно нейното решаване, заяви след среща с протестиращите млади фермери зам.-министър Явор Гечев.

 

„Казусът е много елементарен – има 25 милиона евро за наддоговаряне по програмата и това са пари от държавния бюджет. Имаме определени рестрикции от ЕК в рамките до 5 милиона евро, което означава, че имаме около 20 милиона, което е максималната сума, кято можем да договорим. Ако разделим тази сума на 25 000 евро (стойността на един проект по мярка 112, се получават 800 проекта, които могат да бъдат одобрени. По наши данни има проектна готовност за 2 500 – 3 000 проекта. Има индикативна рамка, по която министерството е казало, че ще извърши прием, но това не се е случило. Ако мярката беше отворена през месец май, нямаше да има такъв проблем. Проблемът сега идва от това, че ако приемем сега 3 000 проекта, ще има свръхнатоварване на администрацията. Това може да се реши, но остават другите проблеми“, заяви зам.-министър Гечев.

 

Той обобщи становището на младите фермери – мярка 112 да бъде отворена сега, през януари да бъде направен ранкинг. „Дори се разбрахме и друго – не мисля, че ще е проблем по новата програма да вкараме първия прием с удължен период от 18 месеца. Тоест, да имат възможност да кандидатстват всички фермери и да не лишаваме никого“, допълни Явор Гечев. Той информира, че веднага след срещата си с младите фермери, които се събраха днес да протестират пред сградата на МЗХ, започва среща с представители на ЕК, на кято той ще постави отново въпроса за отварянето на мярка 112. „Ще искам извънредно разрешение от ЕК 14-е месеца да са до подаването на проектите, за да няма рестрикции.

 

Становището на хората, с които разговарях днес, е, че сега биха могли да бъдат финансирани най-добрите 800 проекта. Да, много голям е процентът на тези, които няма да бъдат одобрени и моето лично притеснение е за тези, коитжо няма да бъдат одобрени. Но ще направим необходимото в следващата ПРСР те да имат срок“, допълни Гечев. Предстоят допълнителни срещи с парламентарната комисия по земеделие и с министър Греков по казуса с мярка 112. „До петък сме казали, че ще обявим резултатът от тези разговори“, категоричен беше зам.-министър Гечев.

 

На въпрос на Фермер.БГ петък ли е окончателно денят, в който ще има яснота, зам.-министър Гечев заяви: „До петък ще имаме решение“. Двата казуса, които се обмислят са или хипотеза на отваряне на прием с таван 800 проекта или удължаване на сроковете на новата ПРСР. „Не виждам проблем и в двата казуса, но трябва да е ясно, че ако отворим прием по мярката сега, можем да финансираме само 800 проекта“, подчерта Гечев.

 

И допълни за Фермер.БГ, че до петък ще е ясна и съдбата на мярка 141.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!