Основните приоритети в работата на новото ръководство на Министерството на земеделието (МЗм) бяха представени от служебния агроминистър Явор Гечев на пресконференция.

Гледайте цялата пресконференция ТУК.

Първият от тях е свързан с изчистването на 405-те забележки на Европейската комисия (ЕК) върху Стратегическия ни план за земеделие и предаването му през есента. „Продължаваме комуникацията с ЕК, имаме план, имаме амбицията през октомври да сме завършили и финализирали Стратегическия план”, увери Гечев и добави, че е подбрал екип от експерти, защото „няма никакво време за учене”. Самият той при предишната си работа в земеделското министерство активно участваше в изготвянето на Стратегическия план.

Необходимите законодателни промени, които трябваше да бъдат направени, за да започне прилагането му, така и не бяха приети до разпускането на Народното събрание. „Това прави предизвикателството още по-голямо, затова ще се работи на високи обороти“, коментира Явор Гечев и съобщи, че те ще бъдат подготвени и предадени на следващото редовно правителство. Според него ограничение е, че няма работещо Народно събрание, защото има необходимост от законодателни изменения по отношение на сектора. 

Аграрният министър посочи, че има възможност част от Стратегическия план да започне да се прилага и без нормативни изменения, но това не е препоръчително.

Националният план за възстановяване и устойчивост в частта му за земеделие е следващата важна работа пред екипа на агроминистерството. През септември-октомври се очаква да започне изпълнението на Плана.

„За да започне обаче, трябва да се напишат всичките документи, които да го предлагат. Към този момент не е започнала работата по документацията и насоките за кандидатстване”, заяви земеделският министър.

Наред с финализирането на предстоящите планове, засягащи земеделието, „тежко е и предизвикателството по завършването на сега съществуващата Програма за развитие на селските райони”, акцентира агроминистърът. 

Явор Гечев: Ако има слабо звено в ДФ „Земеделие” (ДФЗ) по отношение на договорирането. 

По негова информация над 200 са текущите проекти в ДФЗ, които трябва да бъдат обработени, а отделно от тях и всичките анекси, които да бъдат изготвени. „Вече мислим за цялостен екшън план, предстоят ни срещи с ръководството на ДФЗ, поискахме и информация за цифрите, за да можем да преструктурираме работата”, каза още Гечев.

Той увери, че няма да има проблем с изхранването на българското население и подчерта, че реколтата е добра, макар и по-слаба от миналогодишната, а средните добиви надвишават 500-600 кг/дка

„Има проблеми, свързани с реколтата, която влиза от Украйна. Не казвам нищо лошо за Украйна, България е солидарна държава. Това, което наблюдавам лично, е, че в България, Румъния и Полша се получава евентуална криза на свръхпредлагане, защото влизат големи количества.

Имаме идеи, работим включително по хипотези, свързани с допълнителни искания към ЕК. Има как допълнително да подпомагаме българските земеделски производители, отбеляза министърът на земеделието.

Явор Гечев подчерта, че „всичко, което е направено от предишния кабинет и е добро, ще бъде продължено, а всичко, което трябва да бъде коригирано поради грешки, недостатъчна експертиза или подценяване, ще бъде променено".