Контрабандата на горива не се случва в земеделските бензиностанции, а трябва да се търси при вноса или производството на горива. Това коментира в интервю за радио Пловдив зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов. 
[news]

Земеделските производители, както и гражданите, сме крайни потребители и купуваме горивото от ведомствените бензиностанции с платени акцизи и ДДС. Контрабандата на гориво, заради която управляващите искат да оборудват ведомствените бензиностанции с отчитащи устройства, не е при нас. Ако държавата иска да спре контрабандата на гориво, да засили контрола на ниво доставчик, коментира Вукодинов.
 
Той обясни, че земеделските производители карат мощни съвременни машини, които се нуждаят от качествени горива и не биха се изкушили да подлагат на риск тяхната работоспособност.
 
Преди две години отново имаше подобен спор между властта и земеделските производители, припомни зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Затова е решено да се приложи методика за отчитане на потреблението на горива пред НАП. Тази методика доказва ефективността си и от нея са доволни както фермерите, така и приходната агенция. 
 
Ангел Вукодинов обясни, че земеделските потребители на горива обявяват в НАП по електронен път всяка доставка на нафта, посочват доставчика и булстата на неговата фирма. Отделно от това регистрират в дневниците си по какъв начин са употребили горивото. 
 
Искаме ред и правила, но промените в Закона за ДДС, публикувани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета точно на Бъдни вечер, са непрозрачни, каза още Ангел Вукодинов. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!