Пореден случай, в който фермери хвърлят вълната от овцете си на боклука, вместо да я продават. В пернишко животновъдите нямат интерес да се занимават с добитата при стригането вълна, защото не само, че не печелят нищо, а дори са на загуба. Единственият регион, където изкупуват руното у нас е Сливен. Вълната обаче се изкупува на безценице – едва срещу 70 ст./кг, и то само ако е категоризирана.

 

В същото време лицензираните оценители искат по 50 ст., за да се направи оценка на постриганата и обработена вълна, твърдят овцевъди от Общия земеделски професионален съюз в Перник. На с реща със земеделския министър Валери Цветанов, от съюза са настоявали държавата да се намеси на пазара и да помогне на фермерите да реализират цялата си продукция.

 

Както по-рано Тractor.BG ви информира фермери от Бургаско алармираха, че се правят опити за изкупуване на вълната на безценица. Оферираната изкупна цена от изкупвачите е 12 ст. за килограм, което си е жива подигравка с труда на животновъдите. Бургаските фермери също отказват да продват вълната си на безценица. Те са твърдо решени да я хвърлят, но да не се поддават на спекулантите, които се гаврят с им. Вече е изхвърлена вълна в големи количества и много от животновъдите в района смятат да последват примера на съселяните си.

 

Според справка на Министерството на земеделието от 2000 г., непраната вълна тогава се е изкупувала по 1.16 лв. за килограм. В момента е нормално да струва 1.50 лв./кг, смятат овцевъди. В същото време овчата вълна се оказва ценен строителен екоматериал за изолации. При това цената му е 7-8 пъти ниска от най-евтините /тип фибран/, предлагани по магазините. Нашите строителни предприемачи още не са открили тази пазарна ниша, но в Англия къщи с такава изолация са последният писък на модата.

 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!