Първите проби от водата в кв.”Пастир” в Генерал Тошево показват наличие на пестициди, съобщи но време на заседание на Областния щаб за защита на населението от бедствия и аварии директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Щабът е свикан след подаден сигнал и констатирано замърсяване на водата в добруджанския град. Пострадали са жена на 80 години и 56-годишен мъж.
 
 
Вторият е посетил спешния кабинет с оплаквания за задушаване и кожни обриви. В подадения сигнал се казва още, питейната вода в кв.”Пастир” има силен аромат и се пени. Веднага са информирани ВиК, полицията, РЗИ и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. 
 
След подаване на сигнала за замърсяване, водата веднага е била спряна, обходени са два пъти жителите в квартала заедно с представители на местната власт и хората са били предупредени за натравянето.
 
Инж. Павел Павлов от ВиК съобщи, че кв.”Пастир” е изолиран, за да се извърши промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения. Водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала, които са 200 на брой. Дружеството е осигурило водоноска, като изрично се предупреждава, че тази вода е само за битови нужди и но не е годна за пиене. Спряното водоподаване ще се възстанови едва след като лабораторни анализи гарантират безопасността на водата.
 
По случая е информиран и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Д-р Светла Ангелова от РЗИ добави, че има издадена от нея заповед за спиране на водата, защото тя не отговаря на изискванията на Наредба 9 и крие риск за здравето на хората.
 
От прокурарата са започнали разследване. По случая със замърсяване на водата е образувано досъдебно производство. До този момент е установено, че натравянето се  е получило при вливане във водопреносната мрежа на разтвори с хербицид и фунгицид от цистерна. Според окръжния прокурор Пламен Николов, при доказване на вина ще бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление.