През последните дни при ранните посеви с пшеница се наблюдава нападение от житни мухи. Летежът на есенното поколение житни мухи продължава до края на октомври. Но в по-топли години като тази, летежът може да продължи и до средата на месец Ноември в различните райони, обясни за Агри.БГ агрономът Атанас Иванов.

Тенденция: Все по-малко ечемик в Добруджа

Към момента фенофазата на пшеницата е около 2-3 същински лист. 

Как нападат житните мухи?
Женските снасят яйцата си в основата на растенията. При по-плитка сеитба, мухите може да снесат по разтворените обвивки на семето.

“Ларвите прегризват основата на централния лист, който в последствие пожълтява и изсъхва. При период на суша повредените растения загиват. Към момента най-засегнати са посевите, при които сеитбата е била в края на месец Септември”, алармира Атанас Иванов. 

По думите му при голяма плътност на неприятеля, посевът може да бъде сериозно компрометиран и да се наложи презасяване.

Как да се предпазим?
Химичната борба се извежда при праг на икономическа вредност 3 до 5 бр/м2. Използваните продукти могат да бъдат от групата на органо-фосфорните инсектицид или неоникотиноидите, съветва агрономът.

Има обаче и други методи за ограничаване популацията на този неприятел.

“От изключително значение е спазването на оптимални срокове на сеитба. Трябва да се избягва ранното засяване на пшеницата. Нещо много важно е и избирането на правилния сорт. Фермерите трябва да предпочетат сортове, които братят по-силно”, заключи Атанас Иванов.