Над 100 до 500 тона е реколтата от смокини в пазарджишкото село Ветрен дол всяка година. С времето смокинопроизводството става емблематично за мястото и ежегодно там се провежда Фестивал на смокинята. Пред Агри.БГ инициаторът на празника и кмет на селото Димитър Христосков разкрива тайната на смокинения рай и защо там се получават най-добрите резултати в отглеждането на този плод.

Най-едрите ябълки ще се състезават в Кюстендил

Тазгодишното седмо издание на фестивала, който се проведе преди дни, представи богатата продукция и кулинарните способности на жителите на селото. Предлагаха се различни деликатеси от смокини - бонбони, сладкиши, сладка, торти, кремове. Акцент беше дегустацията на прочутата Ветрендолска смокинова ракия.

Димитър Христосков: „Климатът е много подходящ при нас за отглеждането на тази култура. Брат ми, който живее в Ахтопол, където също се отглеждат много смокини, признава, че като тукашните не могат да се получат там. Нашият речен бриз е вълшебната съставка за това производство. Тук не растат смокинови храсти, а дървета, те се сформират много на гъсто, с плътна листна маса, много наситено зелена и са отрупани с плод.“

Вятърът на Ветрен дол не случайно е дал името на самото селище. То се намира в пролома на Чепинската река, където се образуват много специфични топли течения. Всяка нощ има вятър, който през зимата прави климата по-мек, а през лятото носи прохлада. Ветрен дол попада на такова специфично място, че климатът му няма общо дори със селата на 2-3 километра разстояние, разказва Христосков.

"Нямаме големи плантации, но във всяка къща има смокинови дръвчета. В селото има няколко пункта за изкупуване от различни фабрики за сладка. Последните години интересът към реколтата от смокини расте от преработвателни предприятия у нас. Предлагаме много добро качество и количество", заявява управникът на селото.

Изкупната цена на смокинята тази година е започнала на 1,50 лв./кг, а в края на кампанията е паднала до 1 лв./кг.

Производителите от района пласират успешно продукцията си и на директния пазар. Самият кмет също е земеделски производител и споделя, че най-хубавите смокини, които се раждат в землището на селото, са от дребния сорт, но има и стопани, които показват завидни резултати от едрите сортове на плода.

Едно дърво има по над 15 бранета, защото смокините зреят през ден и докато се стигне до последните, първите пак са за бране, уточнява кметът.

Смокинопроизводството се превръща във важен поминък или най-малкото в добър допълнителен доход за жителите на селото, което пък е добро решение за демографския проблем. Стимулирането на това производство и инициативите, организирани от местната власт, успяват да задържат постоянна бройката на живущите в селото.

Все по-голям интерес има и отвън, идват хора и си купуват къщи тук, споделя кметът. Във Ветрен дол има модерна детска градина с иновативна система за отопление чрез горещи минерални води и училище. Животът не е напуснал селото и управникът се надява той да се множи както смокините в района. 

Пример за потопилите се в духа на селото новодомци са тазгодишните финалисти на фестивала. Виолетка Цинцарова и съпругът ѝ нидерландецът Валтер Смит печелят второ място с превъзходните си бонбони от смокини. Семейството е избрало това село за свой дом заради чистия въздух и красивата природа с гледка към Родопите и имат амбициите да развият фермерски туризъм в региона.