Виолета Тошева е третия стипендиант на учредената от националната асоциация на зърнопроизводителите стипендия „Иван Генчев Танев“. В момента е магистър със специалност „Растителна защита“ в аграрния университет в Пловдив, а бакалавърската й степен е за специалност „Лозаро-градинарство“.  
 
 
Това е голяма чест. Много съм развълнувана. Не очаквах“, каза тя пред Фермер.БГ веднага след връчването на стипендията по време на Осмия национален семинар на НАЗ. 
 
„Малко късно се записах, но нито един ден не съм съжалявала, че го направих. И със сигурност бих искала да продължа да се занимавам и развивам в аграрния сектор. С времето все повече ми стават ясни нещата, по-интересни също“, каза Виолета.
 
Според нея образованието у нас е добро, но е важно самите студенти колко сериозно приемат ученето. „Имам удоволствието да ми преподават много качествени преподаватели, които не само на теория, но и на практика те учат как да мислиш, как да решаваш проблеми“, посочи тя. 
 
Виолета обърна внимание и на липсата на квалифицирани кадри в селското стопанство. 
 
„Качествените агрономи са малко, въпреки че като брой има доста. Добрите кадри бягат в чужбина. Това става, защото може би си мислят, че не са разбрани. Но трябва да са тука, въпреки че е трудно. Аз работех и учех, трудно беше, но отвътре усещах сила и продължих. Всичко е в младите и ние трябва да работим за нашата страна, да променим начина на мислене“, каза Виолета. 
 
НАЗ връчва стипендията си за трета година и стана традиция това да става по време на националния агросеминар на асоциацията. 
 
Предишните две победителки в конкурса бяха Пресиана Русева и Камелия Георгиева.
 
Отличието е учредено с решение на Управителния съвет в памет на Иван Генчев Танев, председателстващ Тракийския съюз на зърнопроизводителите в периода декември 2011 г. – август 2014 г., и неговите изключителни заслуги за развитието и дейността на НАЗ.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!