Фирма РАПИД КБ продължи линията от началото на година на активни участия със силното си представяне на изложението за селскостопанска техника Бата АГРО, Пролет 2016. И на това издание от компанията акцентираха върху пълната гама трактори на CLAAS  и новостите при машините за почвообработка, сеитба и торене на световния производител Amazone.
 
Николай Цеков, продуктов мениджър в Рапид КБ сподели пред Трактор.БГ: Най-общо можем да се похвалим , че CLAAS е производител, който предлага трактори с безстепенна трансмисия от 140 до 530 к.с. Само един друг производител може да похвали с това нещо. Друг акцент са машините, които са свързани с животновъдството. Това са силажокомбайнът JAGUAR 860, имаме и новият модел сламопреса QUADRANT 4200, която вече има съвсем нови стандарти в балирането, прави по-високо налягане в сравнение с предходните модели. От гамата зърнокомбайни традиционно най-големият представител е LEXION 780, който беше обявен и за „Машина на годината“ на изложението в Хановер през 2015 г.

 
Философията на CLAAS е така да се произвеждат машините, че да бъдат с дълъг живот, с ниски експлоатационни качества, лесни за обслужване. Затова свидетелства фактът, че всяка година CLAAS заделят 200 млн. евро в развойна дейност, които след това получават множество медали на световните изложения  и тестове на машини от сертифициращи организации.
 
На изминалото изложение в Хановер CLAAS получиха няколко отличия, особено за LEXION при зърнокомбайните, където е вече 4D системата на очистване – новост, предлагаща се само при  CLAAS. Те вече повече от 20 години работеха с 3D и беше крайно време да се измисли нещо ново, това е 4D системата, която подпомага работата на очистването, припомни Николай Цеков. Друга новост при сламопресата, която е тук на изложението, това е автоматичното регулиране на налягането в балата. По този начин имаме 15% по-висока плътност на балите, повече материал за единица обем за транспорта. Особено сега, когато балите се използват за гориво, много е важен транспорта. Всеки смята себестойността на продукцията – като транспорт, като цени. 
 
 
На проведените Дни на отворените врати точно преди изложението Бата АГРО представителите на световния производител заявиха пред българските фермери, че  CLAAS реализират растящия пазарен дял при тракторите CLAAS, в това число и на българския пазар. От фирма РАПИД коментираха по време на изложението на какво се дължи бързия темп на налагане на пазара на тракторите CLAAS.

 
Николай Цеков коментира: Нашите партньори отбелязаха факта, че пазарният дял при тракторите CLAAS се увеличава всяка година и това се дължи на факта, че клиентите вече се убеждават в качествата на машините, харесват ги и виждат издръжливостта, обслужването, всички тези дейности, които са съпътстващи за използването на един такъв трактор . Същевременно CLAAS много разшири гамата трактори и запълни целият мощностен диапазон от 74 к.с. до 530 к.с. Също така в машините бяха интергрирани технологични решения като: множество асистенти , GPS пилоти и различни системи на управление. Отделно концепцията на CLAAS за производство на трактори е разпределение на теглото 50 на 50 и дълго междуосово разстояние, което пък при работа в полето се отплаща за по-добро сцепление.
 
 
Това е и концепцията на световния производител за експанзия на пазара - намаляване разхода на гориво и експлоатационните разходи на машините с марка CLAAS. 
 
Акцентите при AMAZONE на тазгодишното изложение бяха много, защото компанията отново не изневери на себе си и за световното изложение Агритехника 2015, провело се в края на миналата година, представи богата гама от нови продукти и иновативни разработки. Именно затова и на щанда на РАПИД КБ новостите от бранда AMAZONE  бяха много.
 
 
Акцент при машините на AMAZONE това е торачката ZA-TS. При нея имаме възможност да разхвърляме до 650 кг тор в минута и работните ширина са до 54 м. Тя е съвсем прецизно земеделие. Една новост, която се показа в Хановер, това е системата ARGUS, която с радари следи как се разхвърля тора, как излиза тора на осем секции при всеки един диск, така, че при странични наклони или при овлажняване на тора, както е днес примерно, има въздушна влага, сама да си коригира разхвърлянето така, че да имаме равномерно покритие на цялата площ, обясни продуктовият мениджър на Рапид КБ.
 
 
Друга интересна машина, която бе представа на изложението и направи впечатление на фермерите, беше трето поколение комбинирана сеялка за есенници CIRRUS, съставена от два реда дискове, всеки захванат индивидуално и оборудвана отзад с притъпкващи колелета за изсяване върху твърдо легло. Сеялката е отличена за системата AutoPoint , при която точката, в която започва или спира изсяването, се определя автоматично от GPS-a. Това е предпоставка да се избегне незасято или пък препокрито място, което спомага производителят да не губи площ и да реализира по-висок добив. 
 
Традиционно РАПИД КБ предлага различни промоционални оферти за машини, които са актуални за съответния сезон, като както по време на изложението, така и в момента, редица от машините могат да бъдат поръчани и закупени на промоционални цени.
 
 
Николай Цеков сподели подробности: Традиционно ние от РАПИД подготвяме различни промоционални оферти за машини, които са актуални за съответния сезон, като в момента тече пролетна акция за AMAZONE машини. Това са сеялки, пръскачки, торачки и компактните дискови брани CATROS. За CLAAS машините предстоят акции за трактори. Като изгодни оферти в последния момент можем да предложим CLAAS ATOS 340, който е трактор с 102 к.с. в момента до изчерпване на количествата, също така и при сламотръсните TUCANO с модели 320 , 420 и 430. Машините, които фермерите видяха по време на изложението Бата Агро, ще могат да видят и в действие, като от фирма РАПИД КБ предвиждат индивидуални демонстрации за своите клиенти.
 
 
И тази година сме предвидили и  различни демонстрационни машини, с които да правим индивидуални демонстрации. Едната машина ще е LEXION 770 TERRA TRAC, който е предвиден главно за Северна България при по-големите клиенти. За Южна България сме предвидили новият LEXION 740, който е с Dynamic Cooling охлаждане, а от гамата трактори всички машини са ни налични като демонстрационни, а от инвентара на AMAZONE сме предвидили новият плуг CAYRON и един стърнищен култиватор CENIUS, който започва да се търси все повече на пазара, посочи Николай Цеков. 
 
 
Фирма РАПИД КБ отговаря подобаващо на условията  на пазара за земеделска техника и освен активните мероприятия, които организира или в които взема участие, тя продължава своето разширяване, за да е максимално близо до своите клиентите. В тази връзка компанията планира откриване на своята следваща база в Монтана, стана ясно по време на изложението Бата АГРО, за да отговори на нуждите на клиентите си от Северозападна България.  С това от фирма Рапид посочиха, че ще покрият изцяло страната със собствени търговски-сервизни комплекси.
 
Всички тези технологии, които виждаме тук, всички тези иновации, които се интегрират от CLAAS и AMAZONE, са направени с единствената цел да се намалява себестойността на произведената продукция, а това нещо е особено важно, особено тази година, когато се очакват по-ниски изкупни цени и всички земеделци трябва много добре да си правят сметката, когато инвестират, в какви машини инвестират, колко бързо ще им се възвърне инвестицията и тази инвестиция до какви ползи ще доведе, обобщи  продуктовият мениджър в Рапид КБ Николай Цеков.
 
Повече информация за новостите за машините с марка  CLAAS и AMAZONE може да получите от техния официален вносител за България фирма РАПИД КБ, www.claas.bg