Колегите ни звънят от сутрин до вечер на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти и ни задават тези въпроси, които ние задаваме на министъра. Ние очаквахме, според индикативния график, че до 30 април ще се получат плащанията по мярка 11 и мярка 214. Това заяви за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти (БАБ). 
 
 
Именно по повод тези притеснения от асоциацията изпратиха писмо, в което изказват възмущението си относно неглижирането, според тях, на проблемите на сектора. 
 
„Въпреки че за нас е много късно, изчакахме търпеливо срока, определен в индикативния график, но след като не се получиха средствата, започнахме да звъним в отговорните институции и да питаме. Оказа се, че в момента се изготвят, които до средата на месеца министерството трябва да подаде към Държавен фонд „Земеделие“. Научаваме, че ще се правят и някакви допълнителни проверки, което означава, че не се знае кога точно ще ни платят“, отбеляза Ралчева и добави:  
 
„Хората в момента наистина имат нужда от тези пари. Абсолютно нищо не е получено нито по мярка 11, нито по мярка 214. По мярка 214 е изплатено всичко друго без направлението „Биологично земеделие". А по Схемата за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, биопроизводителите  получиха едва 50% от полагаемите субсидии. Това вероятно е по същата причина – че се чакат справки и проверки, за да признаят нашия добив, който е доста по-малък от този при конвенционалното земеделие.  Явно по тази причина там е изплатена само половината сума, за разлика от всички други земеделци“. 
 
По думите й биопроизводителите са на прага на колапс.  
„Наясно сме, че графикът е индикативен. Може да не е на 30 април, а на 2 -3 май. Но никой нищо не казва. Няма официално изявление за причините за забавянето. Никой не се ангажира и със срок за плащане", каза Ралчева.
 
 
Проблемът не е обаче само в забавянето на плащанията.  

 

„Това, че няма средства и за новитебиопроизводители, и за тези, които приключват ангажимент помярка 214 – също е огромен проблем и там също никой нищо не казва.  Затова сме готови да съберем хората и да поканим министъра, за да им обясни как е възможно в 7-годишен програмен период, 5 години да са нулеви. Как да приемем това, ако действително биоземеделието е приоритетен сектор“, подчерта биопроизводителят. 

 

Според нея, за да се изчисти този проблем, трябва някой да работи по него. 

 

„Няколко пъти настоявахме тази тема да влезе на обсъждане в комитет по наблюдение. Да се търсят средства от някъде, да се прехвърлят към мярка 11. Да се пуснат заявления, макар и с някакъв праг на заявяване, за да не се получи същата ситуация като миналата година и да се изчерпат веднага средствата", смята Ралчева. 

 

По думите й по този начин се обезкуражават новите биопроизводители. 

 

„Пък и тези, които са се доказали във времето имат приключен ангажимент – не са станали био от днес за утре, за да вземат пари по някоя инвестиционнамярка“, добави Веселина Ралчева.