Производители на плодове, зеленчуци и биологична продукция, а също и десетки пчелари от различни райони на страната, настояваха за оставката на министър Румен Порожанов по време на национален протест миналия месец. За решаване на техните проблеми министерството започна преговори и беше назначен пети зам.-министър, предложен от браншовете – Чавдар Маринов.
 
 
За новата ситуация в сектора след оставката на Румен Порожанов Фермер.БГ разговаря с Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ):
 
- Г-жо Ралчева, какво мислите за оттеглянето на министър Порожанов, вашият коментар?
 
- Понякога така се случва, че в едно блато, като хвърлиш камъче, излизат наистина неподозирани неща. Когато започнахме протестите с нашите био проблеми, не подозирахме какво ще се случи следващия месец.
 
Оказа се, че проблемът не е единствен, частен и засягащ малко хора, а че това си е стил на работа. Видя се, че има много, много проблеми и че трябва да се смени подходът и начинът, по който изобщо функционира министерството.
 
- Какво трябва да се промени в работата на министъра?
 
- Прозрачност и обществен контрол на всичко, което се случва. Всичко дойде именно от това, че се взимаха решения на тъмно, с неясни цели, които пораждаха съмнения.
 
Много от тези съмнения се оказаха основателни в нашия сектор и виждаме, че това се случва не само в биосектора, а и в цялостната работа на министерството и на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Просто една оставка няма да реши проблема. За това трябва да си дадат сметка всички следващи министри.
 
- Какви са следващи стъпки, които вие очаквате от властите?
 
- Спешно да се сяда на диалог с фермерите, с реалните производители. Да се видят проблемите. Да се набележат много спешни мерки за разрешаването им. Да се спрат всякакви възможности за изтичане на пари към нереални фермери и всичко да се решава действително в диалог и с пълна прозрачност.
 
- Г-жа Десислава Танева, председател на ресорната комисия в Народното събрание, ще бъде предложена за поста министър на земеделието. Какво мислите на това?
 
- По принцип г-жа Танева е диалогичен човек. С нея сме работили. Нямам опасения по отношение на диалога с нея. Има разбиране, има отношение към нас, към биосектора.
 
Но през годините тя също е част от управлението и на министерството, и като принципал на ДФЗ по същото това време, за което излизат толкова много проблеми. Така че тя трябва да покаже много ясна воля за справяне със ситуацията и за промяна на политиката, ако иска наистина нещата да тръгнат в добра посока.
 
 
- Утре е 15 май. Това е датата, на която трябваше да приключи кампанията по заявяване на директните плащания. Имате ли някакви опасения, че обещаното от министерството удължаване на срока за кандидатстване с една седмица няма да се случи?
 
- Огромни са опасенията ни. В момента всички колеги са в службите по земеделие. Напрежението е голямо, защото вчера беше обещано едно удължаване на срока, но при създалата се ситуация вероятно на г-жа Танева ще се падне задачата утре веднага след избирането си да удължи кампанията.
 
Сега просто няма сигурност, че това ще стане и изнервянето е огромно сред колегите. Положението е много притеснително. Ето това е нещо, което действително също г-жа Танева трябва с встъпването си трябва да изрази своето отношение към това, което се повтаря всяка година във все по-лош вариант.
 
- Годишната кампания за директните плащания е във все по-лош вариант?
 
- Все по-късно започва кампанията, с все повече проблеми и грешки и с все повече неизпълнени обещания: как ще се подобрят нещата, как ще може да се чертае от компютъра, как ще се решат проблемите, а вместо това се създават нови.
 
- Тази една седмица удължаване на срока, която министерството обеща, смятате ли, че ще бъде достатъчна?
 
- Надяваме се, че да. Действително, като не знае какво ще се случи, администрацията през последните седмици работи в събота, неделя, на официални празници, в извънработно време – работят общинските служби, работят областните служби, работят, доколкото знам, и спешни екипи в министерството и във Фонда.
 
Въпросът е защо трябва да се стига дотам. Защо кампания, която по регламент е предвидено да бъде два месеца и половина, се свежда реално до половин месец?