Специалистите в областта на лозарството се опасяват, че необичайно топлата зима тази година ще доведе до преждевременно начало на вегетацията на лозите. Пред Фермер.БГ проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен коментира, че все още не може да се каже, че необичайно топлата зима оказва негативно влияние на лозовите насаждения. "За съжаление, прогнози не могат да се правят, защото очакваме да запоне вегетация – при задържане на температурите над 10 градуса лозата започва да вегетира", посочи проф. Пачев.

В централна Северна България има и друг неблагоприятен момент – редуване на минусови температури с аномално високи за януари. В Южна България няма толкова големи температурни амплитуди, но в северните райни това също е сериозен проблем. До известна степен мъглите, които се задържаха с дни, се надяваме, че ще задържат процеса на начална вегетация на лозите“, посочи проф. Пачев.

 

По думите на директора на ИЛВ, може да се очаква сериозно измръзване на младите филизи, ако през февруари има сериозно застудяване, както прогнозират синоптиците. Освен това ще се наруши цялостният процес на развитие на лозите, което очаквано ще доведе до по-слаби добиви от грозде през тази година. Селекционната дейност на Института по лозарство и винарство е насочена към създаването на студоустойчиви сортове лози.

 

Според проф. Пачев, обаче, е трудно в една селекция да се „впишат“ всички климатични промени през последните години. „Става въпрос за комплекс от климатични проблеми, пряко влияещи на аграрния бизнес. Науката прави необходимото, но няма как да се създаде селекция, преодоляваща целият този комплекс. Имаме наша селекция лози, в която е предвидена комплексна защита, например устойчивост на ниски температури при натрупване на захари в лозите, но когато става въпрос за кратковременни процеси“, обясни проф. Пачев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!