Моето желание е законът за градушките да влезе в сила от 1 януари. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 
 
 
„Така ще може следващия сезон защитата да бъде национална, на всички земеделски площи.
В петък ми предстои среща с председателя на Комисията по финансов надзор, ще поканя и  асоциацията на застрахователите и във взаимен диалог заедно със земеделските производители да стигнем до модел, който удовлетворява всички страни.  Трябва да е ясно, че държавата за първи път след 89 година подкрепи увеличаването на площта, която е защитавана по ракетен способ към момента“, добави министърът. 
 
Тя обърна внимание, че все пак е необходимо да се прилагат принципите на споделено 
финансиране на разходите на тази защита, както е в цяла Европа. 
 
Относно законопроектът за поземлените отношения, министър Танева съобщи, че продължават да се събират предложения за поредните промени в този нормативен акт
 
„Когато това приключи, с обща среща, комисия, работна група, ще продължим дебата в каква посока да отидем. Ние ще следваме задълженията, които имаме до края на годината да представим такъв законодателен акт“, каза Танева. 
 
В същото време тя съобщи, че в кратки срокове трябва да приключи договорирането на одобрените проекти по мярка 6.1  „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, посочи още Танева и добави, че бюджетът по мярката ще бъде изчерпан още в настоящия програмен период, като с него са подпомогнати повече от 2500 земеделски производители. Повод за тази информация е участието на министъра на Националния форум на младите фермери, който се провежда в Пловдив. 
 
 
Успоредно с това, Фермер.БГ научи, че Слави Кралев отново е назначен на работа в агроминистертвото и то на същия пост в дирекция „Пазарни мерки и организации на производителите”. Той бе отстранен от поста в средата на март 2019.