Заразата Син език не трябва да се забравя до пролетта, тъй като съществува реална опасност от повторно и много по-масово разпространение на болестта сред селскостопанските животни. Това заявиха пред Фермер.БГ притеснени животновъди от региона на Сливен.

 

"Беше обещано след актуализацията на бюджета да се закупи ваксината за Син език. Ваксинацията на животните в България трябва да започне най-късно до 20-и Февруари.", алармира пред Фермер.БГ Бисер Чилигнгиров, Председател на УС на Националната овцевъдна асоциация. Той допълни, че ако до края на месец Април 2015 не приключи повторната реваксинация ( за заразата Син език се извършват 2 ваксинация с интервал 14 дни), то ще бъдат засегнати и младите агнета и пазарът за износ ще бъде обречен. Това може да се окаже крахът на овцевъдството в България, категоричен е Чилингиров.

 

Ваксината трябва да се постави в месеците, когато времето е още студено и няма разпространение на кулекоиди. С цел ефективната организация по поставянето на ваксината е нужно синхронизиране в работата на МЗХ, БАБХ, държавни ветеринарни доктори и частно-практикуващите ветеринарни лекари.

 

"Ако някои от ветеринарните лекари, заговорят пак за пари и условия, да ни извиват ръцете, то ние ще започнем да завеждаме съдебни дела персонално срещу тях", предупреди още Чилингиров. Според него всички отговорни институции трябва да подходят много сериозно по отношение на заразата Син език и да се обединият и свършат качествено ваксинацията за да се спаси сектор Животновъдство.

 

Разпространението на заразата Син език беше определено от аграрни експерти по-рано тази година като форма на агротероризъм към българското селско стопанство. От епидемията бяха покосени над 20 000 овце, а също стада с крави и кози. Синия език засегна и причини смъртта на десетки благородни елени и други диви животни, главно в ловните стопанства в Стара Планина.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!