Има съмнения за нови огнища на нодуларен дерматит в страната. Досега регистрираните са 15. В сряда се очаква да пристигне първата партида от ваксини, имунизирането на животните ще започне веднага, каза в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БНТ 2. 
 
Досега са регистрирани 587 животни със заразени нодуларен дерматит. Правят се изследвания и в други от пограничните с Гърция райони.
 
“Ваксинация ще има към момента само на райони в териториална единица област, където има регистрирани огнища. Имаме разрешение от Европейската комисия за областите Хасково и Стара Загора.”, посочи Десислава Танева.
 
За да спре разпространението на заразата, от събота е започнало авиационното пръскане с инсектициди на терени, където могат да се размножават комари и кърлежи – първо в общините Димитровград и Стара Загора.
 
“Продължаваме с подобни площи около водните басейни на Марица, Тунджа, Струма и Места, по протежение на цялата южна граница. Надявам се, че ще има средства и районите, които са рискови и по поречието на р. Дунав…”, информира още земеделският министър.