В Сливен стартира Националното изложение по животновъдство 2010. Началото даде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Фермер.БГ. Интересът от страна на животновъди от цялата страна е много голям, входът е свободен, а разнообразието от представени животни изключително богато.

На изложението може да се видят 106 говеда от 11 породи, 24 коне от 17 породи, 400 овце от 26 породи, 30 кози от 3 породи, 3 породи свине, много кучета, птици, зайци. От козите за първи път се представя дългокосместа виторога коза.

Министър Найденов коментира пред журналисти преди откриването на изложението, че от всички земеделски сектори в най-тежко състояние е животновъдният. Според него първите две години са били пропуснати и българското животновъдство не се е възползвало от пълноправното членство на България в ЕС.

В същото време земеделският министър коментира, че в целия Европейски съюз се търсят компенсаторни механизми за подпомагане на животновъдството. Когато е договаряно присъединяването на България към ЕС, не е бил отчетен фактът, че само 10 % от животновъдите имат собствена земя и така всички останали не могат да бъдат бенефициенти на европейските субсидии, каза министърът.

В откриването на националното изложение участие взеха председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, както и директора на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Васил Николов.

За първа година МЗХ, Селскостопанска академия, Тракийският университет, Аграрният университет работят като съорганизатори с почти всички развъдни организации в страната, съобщи Васил Николов.

Очаквайте снимки и видео от изложението и подробности от пресконференцията преди откриването му!

снимка: dr_antonpetrov

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!