Все още не е известно кога ще започнат обученията по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Това каза за Fermer.BG Деян Дончев, началник на Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново. По думите му още през октомври миналата година всички регионални служби, желаещите да бъдат обучители по програмата са подали заявления за това в МЗХ.

Все още обаче от земеделското министерство няма отговор и яснота кои служби ще бъдат одобрени да обучават младите фермери по мярка 112.

Fermer.BG направи множество опити да се свърже с компетентните експерти в МЗХ, за да дадат отговор кога и къде ще стартират обученията по мярката за „Създаване на стопанства на млади фермери”. В продължение на час разговаряхме с различни служители и експерти, които само си „прехвърляха топката” и ни препращаха от телефон на телефон и от експерт на експерт. Оказахме се в омагьосан кръг от телефонни номера, от който нямаше излизане.

В крайна сметка се оказа, че точно тези специалисти, които са компетентни по въпроса за обученията или са в болничен, или са в среща, или са в командировка...

Опитите ни да получим информация за обученията по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 продължават.

Междувременно началникът на Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново Деян Дончев съобщи, че във Великотърновска област подадените проекти за „Създаване на стопанства на млади фермери” през 2008 г. са 69, а само за началото на 2009 те са 30. Общо 80% от фермерите, подали проекти по мярка 112, са заявили в своите бизнес-планове желание за участие и в обучителния курс, който е задължителен за кандидатите, които нямат селскостопанско образование. 

От Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново казаха още, че след като получат отговор от МЗХ за образователния курс, ще се свържат по телефона или по пощата с всеки един от фермерите, заявилите желание за участие в курса. Тези, които искат да участват, но още не са се записали, могат да го направят в Областните служби за съвети в земеделието с молба, която се попълва на място