След като на официалната страница на Министерски съвет беше публикуван Доклад, според който става ясно, че заплатите в Министерството на земеделието и храните са скочили с 36% за последната година, то в МЗХ и по-специално в кабинета на министъра напрежението се покачило сериозно тази сутрин. Според Мирослав Найденов такова повишение на заплатите нямало. По негово незабавно настояване служителят, който бил объркал данните за заплатите в МЗХ, е подал оставка.

 

Найденов е поискал от директора на дирекция „Човешки ресурси” Елка Шопова обяснения как са изготвени данните за заплатите в министерството и предоставени на Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

 

Мирослав Найденов и колегата му от Министерство на труда и социалната политика Тотю Младенов побързаха да обяснят на какво се дължат големите увеличения на заплатите в техните ведомства, описани в доклада за администрацията, публикуван вчера.

 

По-емоционално реагира Мирослав Найденов, според когото “става въпрос за груба техническа грешка”. В разговор с премиера той настоял, който я е допуснал, да си понесе последствията.

 

С 1.39 лева се е повишило възнаграждението в самото министерство според данните на Найденов. През 2009 г. заплатата в централното управление на министерството е била 1055.01 лева, през 2010 г. е станала 1056.40 лева, тоест увеличила се е с 0.14 процента.

 

Средната заплата за системата на Министерството на земеделието е 609 лева. Разликата идва от това, че работещите по усвояването на европари експерти в централното управление вземат двойни заплати, докато в останалата част на министерството и поделенията му в страната парите са далеч по-малко.

 

От обясненията става ясно, че “грешката е вярна”. Просто досега чиновническите бонуси не са включвани в справката за заплатите в администрацията.