С ритуално зажънване започна кампанията по прибиране на зърното в Мизия. Празничното откриване на важния за стопаните от региона сезон се проведе в местността Първи стан, където дойдоха много хора от цялата община.

Жътвата иде: Да сведем глави!

В този типично земеделски район хората и днес тачат поминъка на дедите си и затова превръщат началото на жътвата в истински празник. Той е посветен на земята, на хляба и на труда на хората в миналото и днес.

„И днес, макар и вече със съвременни начини на обработка и машини, земеделците са все толкова отрудени, както нашите предци, които са обработвали земята с ръчни средства“, заяви кметът на общината Валя Берчева.

Дори по време на самия празник обаче стопаните признават, че имат доста притеснения за количеството и качеството на реколтата, както и за това как ще бъдат платени техните инвестиции и труда им. За тях най-важно е сега да направят добър баланс между разходите, които са направили и прихода от зърното.

„Имайки предвид високите цени на торовете и препаратите, себестойността е много висока. Много е важно на каква цена ще бъде изкупена продукцията!“, коментира Йордан Бояджиев, който се занимава със земеделие. 

Стопаните са притеснени и от сушата, която поредна година създава сериозни проблеми. Тревожат ги още колизиите в управлението и несигурността в държавата, защото смятат, че това ще се отрази на тяхната дейност като цяло. Убедени са обаче в старата мъдрост, че никой не е по-голям от хляба и работата им ще остане все така достойна и важна за всички.