Тайните на интензивното отглеждане на овощни насаждения разкрива семинар с демонстрация, организиран от Национална служба за съвети в земеделието – Ловеч и Аграрен университет - Пловдив с подкрепата на хъб България на мрежа № 7 „Подобрена ефективност на използване на хранителните вещества в градинарството“ на проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020.

Внимание, фермери: Изтичащи срокове по няколко схеми

Темата "Ефективно използване на хранителните вещества в овощарството и някои технологични въпроси при интензивно отглеждане на трайни насаждения" е изключително актуална за модерното овощарство.

Ще научите от експерти в бранша как да се ориентирате в динамиката на сортовете. Кои се отличават с устойчивост, качество или пък с възможността си за съхранение? Ябълковите насаждения, показани в демонстарцията, са от сортовете „Пинова“ и „Флорина“. Ще разберете как да ги отглеждате най-пълноценно и рентабилно.

Такива градини е добре да се изграждат със системи, които предпазват от градушки, заявява лекторът на събитието. 

По думите му мрежите в този период трябва да са вдигнати, за да не ги събори снега и след началото на май, след цъфтежа, да се разпъват отново. Много по-добър начин за отглеждането на растения е и тревата в междуредието да се коси, а не постоянно да се обработва земята там. 

"Поддържането на ивицата в реда става с хербициди – хербицидна угар. Напоследък се появиха и машини, които окопават в реда, за тези, които не обичат хербицидите", се обяснява във видеото.

Хубаво е и капковото напояване да е вдигнато на първия тел, а да не е на земята, е друг важен съвет.

От семинара ще научите как да бъдете ефективни в подхранването на растенията – стъпка по стъпка. Важно правило за следване е, че се хранят частите на насаждението, които растат в момента.

„При овошките кореновата система има два типа на растеж. След студените зимни дни коренът расте интензивно. Почвеното торене го правете в този момент и рано напролет. Торенето се извършва само в ивицата. Трябва да се прилагат комплексни торове, където азотът може да достига до 20 %. 

В началните етапи от развитието на растенията е добре да се напръска с цинк, защото той повишава общата устойчивост. В началото на цъфтежа е нужен бор и магнезии. Борът ускорява процеса на оплождане, а заедно с магнезия подобрява завръзването. След прецъфтяване се храни интензивно с клации. Той отговаря за това да насочи хранителните вещества към плодовете“, съветват специалистите.

Всички важни мероприятия за овощаря, който иска плодородна и изгодна градина, както и с какво и как трябва да се прилага подхранването на растенията, можете да разберете във видеото.