След края на жътвата в Добруджа отчетоха 537 кг./дка. среден добив пшеница. Стопаните са прибрали общо 643 401 тона зърно, съобщиха от Областната служба Земеделие.

 

Отличници са в община Балчик, където са прибрали най-много зърно. Добивът там е 574 кг/дка. Най-нисък е в община Крушари – 450 кг/дка.
Заради сушата зърнопроизводителите в Южна България очакват по-ниски добиви от слънчоглед. Реколтата е най-засегната в Хасково, Пловдив и Пазарджик. Сериозни щети има и върху големи земеделски блокове в Бургаско.

 

Заради горещините през последните седмици посевите със слънчоглед са преминали преждевременно във фаза на узряване, което ще доведе до стартиране на жътвата още в средата на август, уточниха земеделци пред Фермер.БГ.

 

Очаква се добивите в засегнатите от сушата масиви да бъдат между 140 и 180 кг/дка, при 200-300 кг/дка при нормални условия.

 

Цената на слънчогледа от реколта 2015 ще се определя главно от предлаганите количества и качествените показатели. Офертите на зелено за маслодаен слънчоглед стартираха на нива 600-650 лв./тон, но влошените очаквания за добивите се очаква да повишат цената при сделките след жътва на нива от около 700-730 лв./тон.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!