Животновъдството е толкова важно за всяка страна, че много от правителствата налагат данък върху износа на месо. Така те гарантират, че цените на вътрешния пазар остават достъпни за местните жители, пише dailyrecords.com в своята класация за най-големите производители на месо.
 
САЩ
Американците оглавяват списъка, осигурявайки 19,6% от общото месо, произведено в света. Статистиката за 2017 г. говори за 12 млн. тона месо, превръщайки животновъдството във водещ сектор в селското стопанство на страната. Пилешкото месо идва главно от щатите Джорджия, Арканзас и Алабама, пуешкото – от Минесота, Северна Каролина и Арканзас, а говеждото – от Небраска, Канзас и Тексас. 
 
Бразилия
Плътно по петите на САЩ са бразилците и техните 15,4% месо от световното производство. Данните за 2017 г. показват 9,5 млн. тона продукция. Страната се фокусира главно върху износа на говеждо и овнешко месо. 80% от продукцията идва от породата зебу, а останалите 20% – от домашното говедо (Bos taurus).
 
 
Европейски съюз
Европейските страни, взети заедно, произвеждат 12,7% от световното месо, заемайки третото място. През 2017 г. животновъдите са стигнали до 7,8 млн. тона месо. От 2005 г. до 2014 г. обаче те отчитат рязък спад. Днес 1,4% от общaта селскостопанската продукция в ЕС се пада на овнешко и говеждо, 9% – на свинско, и 5,5% – на птиче месо.  
 
Китай
Китайците правят стабилни крачки напред от 2005 г. досега. Делът им в общото производство на месо е 11,4%, като само през 2017 г. те са отчели 7 млн. тона месо. Месните продукти на страната идват главно от жълти китайски породи, биволи и якове.
 
Индия
Петата позиция се държи от индийците, които допринасят с 6,9% за общото месо в света. През 2017 г. произведеното количество е 4,2 млн. тона. Традиционно животновъдството е водещ сектор в селското стопанство на страната. Тя не отчита растеж, а по-скоро пази позиции. Само производството и износът на говеждо месо тръгнаха надолу заради социално-политически неуредици.
 
Аржентина
Аржентинците са шести в света по производство на месо и втори по потребление със средно 55 кг месо на човек годишно. През 2017 г. те са отчели 2,7 млн. тона, което е 4,4% от общото производство в света. Голямата вътрешна консумация обаче принуждава правителството да наложи данък от 15% върху износа на говеждо месо през 2006 г. Само така то успява да запази стабилни изкупните цени, позволявайки на хората да купуват, колкото им душа иска. Логично това води до спад в износа на говеждо месо, но пък високото му качество компенсира.
 
 
Австралия
3,3% от световното производство на месо се пада на австралийците. Националната статистика за 2017 г. сочи близо 2 млн. тона, а индустрията за говеждо и овче месо в страната се оценява на 17 млрд. щатски долара. Консумацията на месо също е впечатляваща – 40 кг месо на човек годишно.
 
Мексико
Приносът на мексиканците се равнява на 3,1% от общото количество месо в света, произвеждайки 1,9 млн. тона. Пасищата за добитък в страната се простират на 57% от общата й площ. Месото се произвежда от над 30 породи животни, и то главно млад добитък.
 
Пакистан
Пакистанците заемат предпоследното място със своите 2,8% от общото месо в света. 1,7 млн. тона е произведеното количество през 2017 г., допринасяйки за около 11% от селскостопанското производство. Заетите в сектора са близо 30 млн. души, което го превръща в един от най-големите източници на изхранване.
 
Турция
Турците са на опашката в топ 10, участвайки с 2,7% в световното производство на месо. За 2017 г. животновъдите са постигнали 1,7 млн. тона, превръщайки животновъдството в един от най-активните сектори в страната. Тенденция е повечето фермери да отглеждат едновременно животни и зеленчуци. За сметка на това обаче консумацията на месо на глава от населението през 2003 г. е едва 9,4 кг.