Спорът дали доматът е плод или зеленчук е решен в полза на зеленчука с решение на Върховния съд на САЩ през далечната 1893 г.
 
 
Днес производството на домати е 17% от общото зеленчукопроизводство в света, пише порталът The Daily Records, подреждайки най-големите в сектора.
 

Китай

Със своите 56,8 млн. тона домати китайците са далеч напред в класацията. През 2016 г. площите, засадените с домати, се простират на цели 1,1 млн. дка. От една страна земеделците са облагодетелствани от по-високите цени на доматите.
 
От друга страна, са субсидиите на правителството, което иска да намали емисиите на парникови газове. Годишният износ на доматено пюре от Китай заема една трета от общия световен експорт. Най-големи любители на китайските домати са Монголия, Русия, Виетнам, Казахстан.
 

Индия

Втората по големина страна по население е и втора по производство на домати. Годишното количество се изчислява на 18,7 млн. тона, като най-голям принос имат щатите Андра Прадеш, Гуджарат и Карнатака. Любопитното е, че се отглеждат всякакви сортове, като червена круша, биволско сърце, чери, рома. 
 
 

САЩ

Въпреки традиционно силните си позиции на пазара за домати, американците отстъпиха второто място на индийците и сега са стъпало по-надолу. Добивът им се изчислява на 14,5 млн. тона, или 2 млрд. долара. Любопитно е, че почти всички домати – 95%, виреят в Калифорния. 
 

Турция

Турците вървят плътно по петите на американците и заемат четвъртото място. Числата говорят за 11,9 млн. тона годишно и 101 хил. дка насаждения. Производството на домати възлиза на 38% от цялото зеленчукопроизводство в страната, като огромен принос има благоприятният климат. Оказва се, че турците консумират 70% от това, което отглеждат, а останалите 30% преработват. 
 

Египет

Въпреки че доматите са водещият по производство зеленчук в Египет, страната е едва пета в света. Засадените площи са 2 млн. дка, а реколтата се изчислява на 9 млн. тона годишно. По-голямата част се консумира на местно ниво и само малко количество се изнася, главно за Белгия, Кувейт, Саудитска Арабия.
 

Иран

Иранците също имат голям капацитет за производството на домати и то целогодишно благодарение на идеалния климат. На година се отглеждат 6 млн. тона на открити полета, разположени в три основни области. Консумират се главно на местния пазар под формата на свежа продукция, консервирано доматено пюре и кетчуп.
 

Италия

На седмо място се включва и първият играч от Европа – Италия, която реализира 5,6 млн. тона на година. Те се произвеждат главно в три области – Пулия, Кампания и Емилия Романя. Положително влияние оказват готовият пазар в Европа и подходящият климат.
 
 

Испания

Не случайно след Италия идва още една средиземноморска страна – Испания. Произвежданите от нея 4,9 млн. тона са 35% от европейското производство на домати и 5,5% от световното. Домати се събират целогодишно, но най-силни са летните месеци. Най-активни са зеленчукопроизводителите в областите Алмерия, Валенсия и Навара. Те залагат главно на сортовете биволско сърце, червена круша и раф.
 

Бразилия

Доматите са основен зеленчук на бразилските пазари. На 6,5 млн. дка се отглеждат 4,3 млн. тона, които се преработват под формата на целулоза, доматена паста и сосове. 
 

Мексико

Мексиканската кухня е известна със своите боб, царевица и, разбира се, домати. Годишната продукция достига 3,53 млн. тона, а насажденията се простират на обща площ от 600 хил. дка.