Прибирането на реколтата от ечемик приключи напълно за цялата страна, а приключване на жътвената кампания за пшеница е към своя край. Нека разгледаме перспективите за родното зърно през сезон 2016/2017 г, както и основните резултати от миналогодишната стопанска година. 
 
Тази година наблюдаваме увеличаване на площите с пшеница след известния спад през последните три години. Според официални данни на Министерство на земеделието и храните, през 2015 г. пшеницата се е увеличила с около 8% спрямо предходни години. Това дава една оптимистична призма по отношение на родната зърнена реколта.  
 
По данни на UkrAgroConsult променливите климатични условия повлияха, както на българското зърнопроизводство, то така и на зърнената продукция в Украйна и Русия. Според тях обаче родните добиви са с около 5-6% по-високи спрямо миналата 2015 година, а по отношение на качеството, въпреки засегнатите от проливните дъждове масиви, страната ни се нарежда на добри позиции, редом до световните лидери. 
 
В рамките на ЕС България определено остава сред топ 3 на най-големите доставчици на пшеница на вътрешния пазар на Европейския съюз.