Заради мерките за ограничаване на шапа в България, турските медии излязоха с хапливи статии по темата, добавяйки към материалите си и информация, че гърците също предприемат по-сериозни мерки за обособяване на държавната си граница. В Анкара днес вестниците пишат, че плановете на Гърция и България да изградят стени по турската граница предизвикват тиха критика в европейската част на ориенталската държава като все по-разпространено е мнението, че става дума за тайно намерение на ЕС да изгради стена, за да маркира своите граници, съобщи Анадолската агенция.

Председателят на турския Център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оган смята, че зад плановете на Гърция и България стоят скрити намерения. „Гърция използва като претекст нелегалната имиграция, а България твърди, че предприема мерки срещу разпространението на шап по животните. ЕС очертава своите граници до тези на Турция. Чертае линия между световете на християнството и исляма. Това не може да бъде приемано с лекота”, предупреждава Оган в могобройните си интервюта. Той твърди, че плановете на Атина и София са подобни на Берлинската стена или на израелската стена с палестинските територии.

Припомняме, че държавната ни граница с Турция представляваше пробита и на места липсваща телена мрежа, през която у нас пристигаха цели стада с животни от Турция, някои от тях пренасящи заболяването шап.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!