Над 70 дори 80% от земеделските производители, които се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци, имат нанесени щети от обилните валежи и градушките, каза в интервю за Фермер.БГ Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производители в България -  АЗПБ:
 

Г-н Цеков, каква е актуалната ситуация в сектор плодове и зеленчуци в страната след обилните валежи и градушки?
Положението в сектора като катастрофално. Процесите при плодовете и зеленчуците започнаха още при зимните измръзвания и слани. Над 70 дори 80% от земеделските производители, които се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци, имат нанесени щети от обилните валежи и градушките, както и от измръзванията по-рано през годината. Най-сериозно е положението при трайните насаждения, тъй като при градушка, освен че реколтата пропада, градината се връща поне две-три години назад – реколта няма да се получи през следващите поне две години.
[news]

През тази година в началото, когато започнат да излизат сезонните плодове и зеленчуци, ще има някаква поява на българска продукция, а след това всичко ще е внос. Реколтата от ябълки е компрометирана, видяхте какво се случи с черешите, българска круша няма. Дъждовете в Пловдивско рефлектираха и върху доматите и краставиците.

Има ли механизъм от страна на държавата, който да осигури компенсация на производителите?
Разбира се, че има механизъм. Но имайте предвид, че подпомагането за плодове и зелечнуци е само 15 млн. лв. В другите сектори средствата са стотици хиляди. При положение, че държавата казва, че плодове и зеленчуци са приоритетен сектор, какъв е проблемът да се отделят още средства за подпомагането му, за да се развива? До момента обаче само се говори – да, това са приоритетни сектори, а дефакто няма едно реално действие, с което да се види, че има подпомагане.
Секторът действително е в много тежко състояние и тотално ще изпадне в колапс

 

Какво трябва да направят в момента земеделските производители, за да търсят някаква помощ от държавата?
Земеделските производители, особено в сектор Плодове и зеленчуци са, меко казано разпокъсани между отделните организации, тъй като това са слаби сектори, нямат силна политика и нямат силен лобизъм пред държавата, за разлика от колегите от зърнопроизводството, например. Ето защо сме на опашката в редичката. Така че съветът ми е – сдружаване – постоянно присъствие на оторизирана група от тези организации в държавните институции, за да можем истински да отстояваме правата си, тъй като е ясно, че държавните институции единствено и само коментират проблемите, но по никакъв начин не вземат адекватни мерки. Истината е, че трябва натиск от производителите. Например за опазването на продукцията производителите се нуждаят от ресурс, който се очаква по различни програми – те не работят...

 

Кои програми визирате?
Например мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони - по нея има страшно много проекти за зеленчукопроизводство и овощарство, за защитни съоръжения и т.н. Но повече от година никой не казва каква е причината да не се придвижват тези проекти.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!