През последните дни състоянието на зърнения пазар у нас наподобява хазартна игра. Към момента търговията е по всички правила на хазарта. От една страна имаме големи и опитни играчи, готови на премерени рискове и вярващи в опита си, но имаме и играчи, които са притиснати от задлъжнялост и поети ангажименти във времето, които рискуват повече и са склонни към компромиси.

 

Само за седмица ценовите равнища на зърното на стоковите борси у нас се промениха осезаемо в областта на котировките "купува", като същевременно оферти за продажби на зърно почти липсват.

 

В края на миналата седмица на Софийската стокова борса купувачи сключиха 3 контракта за покупка на пшеница на цена 350 лв./тон без ДДС франко склад на купувача. В същото време оферти за покупка на пшеница на Русенската стокова борса са на нива около 295 лв./тон без ДДС. Още по-ниска пък е цената на Пловдивската борса - 265 лв./тон без ДДС. Оферти за продажби на зърно обаче липсват.

 

Фермери от района на Сливен и Ямбол заявиха пред Фермер.БГ, че в момента реални сделки с пшеница от новата реколта се сключват на нива около 310 лв./тон без ДДС. Във Великотърновско цената е около 300 лв./тон без ДДС, но стопаните не бързат да продават и изчакват за търговия през Август и Септември.

 

На ССБ бяха сключени и първите 90 контракта за маслодаен слънчоглед от новата реколта. Първоначално търсената цена от продавача бе  800 лв. за тон без ДДС, но сделката се реализира на 770 лв./тон. Това е показателен случай, тъй като офертите "купува" за маслодаен слънчоглед на Пловдивската стокова борса са на нива 710-720 лв./тон.

 

 

цена пшеница - Русе  |  цена пшеница - Пловдив 

 

цена царевица  - Пловдив  |  цена царевица - Русе

 

© fermer.bg