Световният зърнен пазар е изправен през този сезон пред необичайно много неизвестни, пише в анализ на експертите по пазарите от ИнтелиАгро.

На борсите: Прогнози за времето изнервят цените на зърното

Производители и търговци с напрегнато внимание следят ситуацията в САЩ, където студеното и дъждовно време силно затрудни пролетната сеитба.

Фокусът на пазара е съсредоточен върху това до каква степен рекордното закъснение на сеитбата на царевица в САЩ ще окаже влияние на прогнозираното производство и оттам на целия глобален зърнен пазар, подчертават анализаторите ИнтилиАгро.

Данните от юнския доклад на Департамента по земеделие на САЩ за световното търсене и предлагане на зърно потвърдиха негативните сигнали, че страната може да се изправи пред една от най-слабите си реколти от царевица за последните десетилетия.

ИнтелиАгро: „Тази ситуация зад океана издърпа цените на зърнените пазари по цял свят. А това може да се окаже изключително важно за българските зърнопроизводители“.

През тази година вътрешното производство на пшеница у нас се очертава добро, макар и далеч от рекорда, постигнат преди две години. В същото време Русия върви към втора най-голяма реколта в историята си, а производството в Украйна може да достигне исторически връх.

Производството на пшеница в ЕС вероятно ще се възстанови след слабите резултати през миналата година. Международните пазари отчитат рекордно високи глобални преходни запаси.

Тези фактори са сериозни предпоставки за силно поевтиняване на пшеницата. Предпазният буфер за пазара може да се окаже именно трудната ситуация при американската царевица.

Въпросите са значително повече от отговорите. Колко площи с царевица в САЩ ще останат незасети? Колко силен ще бъде ефектът върху добивите от закъснялата сеитба?

Какви нови изненади крие климатът в САЩ, а и не само там? Поредна година големи части от Австралия страдат от суша, а климатът в Европа отново е много динамичен.

Ще успее ли Черноморският регион да реализира очакваните високи зърнени реколти, които да балансират глобалния пазар? Кога и как ще се разреши търговският спор между САЩ и Китай?

Дали администрацията на президента Тръмп ще поднесе още изненади във външната политика? Колко скоро и колко голямо ще бъде следващото забавяне в глобалната икономика? Накъде ще поемат цените на петрола? Кога ще свърши периодът на нулеви лихви по света?

ИнтелиАгро: „Настоящата пазарна среда обещава възможности както за големи печалби, така и за съкрушителни загуби“.

Департаментът по земеделие на САЩ повиши прогнозите си за глобалната реколта от пшеница за пазарната 2019/2020 г. с 4 млн. тона до 781 млн. тона, спрямо първия си доклад за новата кампания през май. Това е и с около 7% повече на годишна база. 

В основата на подобрените оценки са благоприятните условия в Черноморския регион – с по 1 млн. тона повишение от предишния доклад за Русия и Украйна.

Русия върви към добра година за пшеницата и производство от 78 млн. тона. Въпреки че това е под рекордна от 2017/2018 пазарна година, ако се реализират, количествата ще са значително повече (с 8%) от миналогодишните. 

Още по-внушителен ръст на годишна база се очаква да реализира Украйна – с 5 млн. тона (20%) до 30 млн. тона пшеница. Това ще рефлектира в значително повече налично зърно за износ в двете страни. Прогнозите за производството в САЩ не търпят изменение – 51-52 млн. тона.

Очакванията за реколтата в ЕС се запазват същите от предходния месец – 154 млн. тона. Този резултат би бил с 12% повече спрямо миналата година.

Световната пазарна конюнктура при пшеницата се балансира частично от повишеното търсене, вследствие на по-малкото и по-скъпа царевица. Департаментът по земеделие на САЩ прогнозира световно потребление от 763 млн. тона. 

Оценката за количеството пшеница е с 5 млн. тона повече от предвиждането в майския доклад и с 27 млн. тона (4%) над отчетените миналогодишни нива. Ръстът в търсенето все пак не може да компенсира увеличеното предлагането.

Световните преходни запаси от царевица през тази година вероятно ще достигнат нов рекорд – 294 млн. тона или със 17 млн. тона (6%) над количествата от предишната пазарна година.