Намиране на решения на проблемите на малките производители и преработватели на мляко, основно стопанисващи ферми от 2-ра и 3-та категория, е целта на трансграничен проект, който обедини малките животновъди от пограничния район България – Сърбия. По думите на Юлия Григорова, председател на Фондация „Стамен Григоров”, проектът „Екомилк-208“ има за цел дребните фермери да получат повече информация като за целта са били проведени серия от обучения с практическо приложение.

 

По време на изпълнението на проекта, който приключва на 21 януари, са били направени анализи на състоянието на малките ферми в регионите на Трън, Кюстендил, Видин, Монтана и София-област, както и на тези в община Ниш, Сърбия. Фокус на проекта са били проблемите на малките производители и преработватели на мляко и споделените добри практики на представителите им от западния регион на България и сръбската община Ниш.

 

В рамките на проекта са се провели Празник на киселото мляко в община Трън и Фестивал на сиренето в Ниш. Основните проблеми, обобщени от български фермери, участвали в проекта, са свързани с това, че те не разполагат с достатъчно информация, която да подпомага тяхната работа. Малките производители имат нужда от общинска и държавна подкрепа с цел повишаване ефективността на земеделска им дейност, категорични са фермерите.

 

Облекчаване на нормативните изисквания към малките ферми и тяхното производство, както и възможност за кредитиране на сектора искат фермерите. Според тях е необходима промяна и в Наредба 26 за директните продажби в посока на улеснение на малките ферми да извършват такива продажби на собствената си продукция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!