Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти тази година ще се проведе от 18 до 20 юли, съобщиха от община Разград. Панаирът вече се е превърнал в една от успешните инициативи на местната община и жителите на града в стремежа за съхранение и демонстрация на автентичните капански ритуали при заквасването на млякото. Тази година се очакват над 100 занаятчии да представят продукцията си.
 
Капанското население е местна етнографска група, според традициите на която, за да бъде приета в новия дом една мома за снаха, най-напред тя трябвало да представи пред родата на младоженеца качествено, подквасено лично от самата нея мляко, а също и добре замесена капанска баница. Едва след този кулинарен тест, невестата ставала пълноправен член на новото си семейство. Въпреки че вече никой не настоява за това, панаирните дни всяка година са изпъстрени с разнообразни и интересни конкурси и надпревари, провокативно насочени главно към младите хора от региона. 
 
Приготвяне на сладкиши и десерти с кисело мляко, кулинарна изложба на традиционни ястия с мляко, състезание за приготвяне на таратор и други подобни, са само част от емоционално наситените дни на Панаира на киселото мляко в Разград. Тази година организаторите са се постарали да има повече забавления за присъстващите, като организират млечни войни, а също така ще има и етноревю.
 
Най-атрактивната част по традиция са чуждестранните състави, които след дефиле по улиците ще се представят със свои изпълнения. Тази година разградчани и гости ще могат да видят изпълнители от Аржентина, Мексико, Колумбия, САЩ, Чили, Бразилия и Китайско Тайпе.
 
Панаирът на киселото мляко ще бъде открит официално в 11.30 часа на 18 юли.