Пчеларите тази зима започнаха подбудителното подхранване на пчелните семейства с месец-два по-рано от обичайното заради неестествено високите температури.
 
 
Неизбежно това повишава разходите и себестойността на продукцията, заяви пред Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.
 
„Някои пчелари започнаха подхранването още през декември, тъй като се опасяваха от висока смъртност“, допълни той.
 
Този процес, започнал веднъж, трябва да продължи до появата на първата овощна паша през пролетта - до цъфтежа на джанките през април.
 
 
 
Нормално стопаните започват подбудителното подхранване през март, но тази година то вече е в ход.
 
Освен ранното изконсумиране на запасите, топлото време заплашва пчелните семейства и с болести. Реалните последици от меката зима ще бъдат установени напролет, когато се броят пчелите.
 
Пчеларите, настояват за отпадане на указанията по схемата за държавно подпомагане de minimis, така че да бъдат освободени от изискването да предоставят документи за продадена продукция.
 
 
Регистрацията на земеделските стопанин би трябвало да е достатъчна за подпомагането, както беше до по-миналата година.
 
„Надяваме се въпросът да бъде решен. Имаме обещание от министър Румен Порожанов за провеждане на национална среща с пчеларските организации, там ще поставим и този проблем“, обясни инж. Михайлов.