Проверяват се сигнали за конфликт на интереси в Държавен фонд "Земеделие", каза в отговор на въпрос на Фермер.БГ министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Думите му бяха, че е дочул за конфликт на интереси във фонда. Министър Дончев каза, че всяка седмица при него пристигат десетки сигнали, някои от които определи като доноси.

На въпрос дали смята, че средствата по ПРСР се разходват целесъобразно, той каза, че не е сигурен дали може да разбере въпроса. При уточнението, че с пари за селските райони много градове си подмениха канализацията, пътните настилки, тротоарите и парковете, министърът си спомни, че преди две седмици са го питали защо има толкова инвестиции за селата, а няма за центровете на общини, които са в селски район.

"Концептуален спор е дали огромната част от инвестициите трябва да отидат точно за селата или в малките градове, които са в общини, допустими за финансиране по ПРСР. Няма универсална формула. Това е все едно да ви кажа дали обичам повече бледо синия или зеления цвят"..../?/

"Всяка една инвестиция трябва да се съобразява с броя ползватели. Сещате се, че в един град, който се намира в община, която е в селските райони, по тротоара всекидневно ще се движат четири, пет или десет пъти повече хора, отколкото ако направим същотия тротоар в едно село с 500 жители. Трябва да има баланс. Въпросът ви е поставен неправилно. Град или село - не зависи от това. Зависи от броя ползватели, от ползите, които ще допринесе инвестицията. Това е критерият, а не дали е  град или село", подчерта политикът.

На въпрос дали би си подал оставката, ако от доклад на ОЛАФ стане ясно, че в земеделието неправомерно са ползвани европейски средства, Дончев съобщи, че ако той е харчил неправомерно парите на европейските данъкоплатци би си подал оставката веднага, иначе не мисли да го прави. След това министърът без портфейл поиска уточнение, че няма държава, в която няма опити за злоупотреба с европейски пари. Нямало и държава, в която  подобни опити не са се увенчали с успех. След това министърът поиска от журналистите да свършат неговата работа като подават сигнали за злоупотреби, в които се съдържат всички данни, че има злоупотреба и държавата не направи нищо, тогава имало основание да се коментира оставката му.

По темата за злоупотреби, Томислав Дончев отговори и че е чул за конфликт на интереси на чиновници и близки до тях консултантски фирми в ДФЗ, но не уточни дали проверката се извършва и в териториалните поделения на фонда, освен в София. "Проверява се. Седмично при мен постъпват десетки сигнали. 80% от тях имат характер на доноси, базирани на тежки емоционални и личностни противоречия между един или друг", добави още той.  Освен това, Дончев напомни, че наближават местни избори, страстите се изострят,  и за съжаление някой бил решил, че европейските пари  са добър вариант да бъде натопен някой политически противник. Бившият кмет на Габрово призова за граждански контрол, защото най-съвършенно работещата контролна система, дори най-добрите служби не можели да заместят очите и ушите на този, който живее там, вижда и ползва инвестицията.

 

ВИЖ ВИДЕО НОВИНАТА:

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!