На Съвета по животновъдство Министерството на земеделието представи на бранша предложенията си за ставки по украинската помощ и готовност приемът да започне до 2 седмици.

Животновъди, вижте новите правила за обвързано подпомагане за Кампания 2023

Новината не зарадва съвсем представителите на фермерските организации, тъй като планът на служебния кабинет е сега да бъде платена само половината част от бюджета, която за сектор „Животновъдство“ се равнява на 102 млн. лв. 

От бранша предлагат в решението на Министерски съвет изрично да бъде записано, че, ако сега се плащат 50%, след един месец да бъдат раздадени и останалите 50%. От Министерството на земеделието обаче отказват да дадат гаранция на фона на предстоящите парламентарни избори.

В отговор включилите се в срещата 18 браншови представители, които изпълняват условието за 51% присъствие на обявените в списъка на Съвета по животновъдство, гласуват единодушно украинската мярка да бъде платена цялата в най-кратки срокове. Те настояват до 2 дни да се насрочи среща с президента, премиера и с министрите на земеделието и на финансите.

„Ако до два дни не получим отговор кога ще се състои тази среща и не ни дадат цялата украинска помощ, имаме готовност да започнем масови протести“, коментира Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България.

От сектора искат да бъдат направени индексации на ставките спрямо инфлационния коефициент предвид изкупната цена на млякото, както и вноса на стоки от Украйна.

Справка за извършените проверки в млекопреработвателни предприятия в цялата страна показва, че се доставя мляко от други държави, но не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е около 30%, основно от страни от ЕС. 

Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари показват, че той е повече от 56,4 хил. тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За сравнение в предишните години вносът варира между 5 и 7%, посочват експерти от ресорното министерство.

Друга новина от Съвета по животновъдство е, че ще се свикват Тематични работни групи за актуализиране на технологичните карти по въдства. По картите, които са били представени на срещата в Стара Загора, е имало забележки. От Министерството на земеделието са уверили, че забавянето на технологичните карти няма да се отрази върху плащанията.