Времето тази зима беше благоприятно за пчелните семейства, коментира пред Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.
 
 
Стопаните в бранша нямаха проблеми с големи студове, като през миналата година, когато браншът понесе тежки загуби. „Зимуването беше обичайно. Информацията, която получаваме от пчелари, е, че смъртността е в рамките на обичайните десетина процента. Допустимите са 5-10% загуби. Засега нямаме притеснение за приключването на зимата“, каза председателят на съюза. 
 
На този етап е трудно да се оценят последиците от рязкото застудяване в края на февруари, когато в много райони на страната имаше и обилни снеговалежи. Поначало големите температурни промени по това време на годината не са  отразяват добре на пчелите, но реалната картина ще се изясни през втората половина на април. Част от стопаните още не са отваряли кошерите.
 
„Пчелите вече носят прашец, но това още не е паша в истинския смисъл на думата, така че е рано да говорим. Но поради меката зима пчелните семейства се развиват по-бързо от обичайното и там, където има ранни паши – каквито са рапицата и акацията, силните семейства, които са добре развити, ще ги усвоят“, обясни инж. Михайлов.
 
Първи паши започват в края на април и началото на май в зависимост от надморското равнище. На места тази пролет пашата ще дойде много бързо и пчелните семейства трябва да бъдат подготвени за това. 
 
 
Меката зима, като цяло, е благоприятна за здравето на пчелите. Сега се очаква най-големият ветеринарен проблем при тях да бъде свързан с паразитната болест вароатоза, което се причинява от акар.
 
„Пчеларите знаят как да постъпят, трябва да вземат мерки още от ранна пролет. Точно сега е моментът да се извърши пролетното третиране против това заболяване“, коментира инж. Михайлов.
 
По думите му, ветеринарно-медицинските препарати срещу вароатозата трябва вече да бъдат поставени в пчелните гнезда, за да престоят там в периода, което е записан в указанията, и да бъдат извадени поне един месец преди настъпването на пашата, преди поставянето на магазините и медовите корпуси за получаване на стокова продукция. Не бива да се допуска препаратите да остават там по време на пашата и пчеларите са наясно с това правило.
 
Друго опасно за пчелите паразитно заболяване е нозематозата. За профилактиката е много важно пчелните семейства да се отглеждат в сухи и чисти кошери. Пчелните гнезда трябва да бъдат сухи. Мерките срещу нозематозата започват още през есента, особен в районите, където е установено, че има загуби на пчелни семейства от тази болест.
 
 
Фермерите, които се занимават с биологично пчеларство, също разполагат с препарати срещу тези опасни заболявания на пчелите. Използваните средства се вписват в дневниците на пчелините и това се следи от контролиращите и сертифициращите организации.