Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, според които големите търговски вериги ще обявяват договорите си с всеки производител като ще ги предоставят на Комисията за защита на конкуренцията.

Двусмислените договорни условия, липсата на писмени договори, измененията на договора със задна дата, нелоялното прехвърляне на търговски риск, непочтеното използване на информация, нелоялното прекратяване на отношенията, териториалните ограничения на доставките и други са част от практиките, които законопроектът цели да прекъсне, посочват вносителите от "Коалиция за България".

Нинова цитира части от договори между търговските вериги и производителите, които забраняват на даден доставчик да работи с друг техен конкурентен и попита дали това е пазарно. Тя обърна внимание и на големия брой необясними такси, които веригите налагат върху производителите - такси за рожден ден, такси за промяна на името на фирмата, такси за реклама върху количките в обекта и много други.

Корнелия Нинова се постара да обори и всички аргументи, които изтъкват представителите на големите търговски вериги. Според тях производителите страдали, защото са неконкурентоспособни, цената на тока е висока, а земеделските субсидии са ниски, цитира Нинова. "Как точно се отнася цената на тока към факта, че забавяш плащането към даден производител с 9 месеца и какво значение има цената на тока за факта, че някои вериги те задължават да заплатиш такса, защото той е решил да отвори магазин в друг град", попита Нинова, цитирана от Дарик.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!